Kultur

Hele Kirkemusikkfestivalen er avlyst

Grunnet koronaviruset blir nå alle av Kirkemusikkfestivalens konserter avlyst.

Den 20. Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival skulle åpne førstkommende fredag, men nå er alle konsertene i åpningshelgen i Oslo domkirken, samt ytterligere konserter avlyst.

Vårt Land meldte torsdag at hele festivalen var blitt avlyst. På et tidspunkt gikk det ut beskjed fra festivalledelsen om dette. Avisen har vært i kontakt med musikere som har fått ulike beskjeder. Noen fikk høre om at enkeltkonserter avlyses, andre fikk vite at hele festivalen avlyses.

Først avviste festivalsjef Bente Johnsrud at festivalen som sådan var avlyst. Hun sa det kun var åpningshelgen som var avlyst. Men torsdag ble det endelig bekreftet at festivalen, som skulle være fra 13. - 23. mars, er avlyst i sin helhet.

Tok grep

Etter det Vårt Land erfarer har Kirkemusikkfestivalen avventet pålegg fra myndighetene før de avlyser konserter. Dette har juridiske og økonomiske konsekvenser.

Tidligere i uka ble det kjente at festivalen tok grep for å bedre sikkerheten på festivalen, i håp om likevel å gjennomføre mesteparten av programmet. Konserten med tidligmusikkensemblet Accademia Bizantina ble avlyst, siden musikerne har base i virusutsatte Bologna i Emilia-Romagna. Dessuten besluttet festivalen å avlyse alle sosiale arrangementer omkring konsertene. «Vi unngår alle sosiale samlinger som ikke er strengt nødvendig», skrev de på sin egen nettside.

Tirsdag kveld gikk Helsedirektoratet ut med en anbefaling om at arrangementer med over 500 tilskuere bør avlyses. Helsedirektør Bjørn Guldvog ba samtidig arrangører vurdere om gjennomføring er ansvarlig med arrangementer med flere enn 100 deltagere.

– Nå er vi over i en ny fase. Vi har det siste døgnet fått de første tilfellene av smitte som ikke kan spores, sa Guldvog til NRK.

Det er i lys av denne utviklingen at festivalledelsen ikke lenger vurderer det som ansvarlig å gjennomføre festivalen, erfarer Vårt Land.

LES OGSÅ: Min tro-portrett med Bente Johnsrud

Etterlyser krisepakke

Onsdag gikk Arbeiderpartiet ut og etterspurte en krisepakke for kultur og idrett av regjeringen.

– Det som i første omgang skjer når helsemyndighetene går ut med det nødvendige rådet at arrangementer med over 500 mennesker skal avlyses, er at saler, scener og idrettshaller tømmes. For noen vil det bety konkurs, sa Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen til NTB.

Trettebergstuen påpeker at dette er bransjer med sårbar økonomi og som lever på billettinntekter.

– Det er gjerne ett arrangement som drar økonomien hele resten av året, sa hun til NTB.

---

Fakta:

---

Arne Borge

Arne Borge

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur