Kultur

Korona-viruset rammer Kirkemusikkfestivalen: Flere arrangementer avlyst.

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival avlyser konsert med norditaliensk ensemble. Det blir heller ingen kirkekaffe eller andre sosiale arrangementer knyttet til årets program.

– Vi har gjennomgått alle våre rutiner i forbindelse med avviklingen av festivalen, sier festivalsjef Bente Johnsrud.

Koronaviruset får konsekvenser for Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, som åpner fredag. Som følge av den raske smittespredningen i Nord-Italia, har Johnstud valgt å avlyse konserten med tidligmusikkensemblet Accademia Bizantina kommende søndag.

Avlyser konsert

Musikerne, som har base i virusutsatte Bologna i Emilia-Romagna, kommer ikke til Oslo.

Ettersom virusutbruddet er et såkalt force majeure, får ikke publikummere som har kjøpt billett denne refundert, opplyser Johnsrud.

Som et plaster på såret tilbyr festivalen likevel billett til en av de andre konsertene på programmet – eller til en planlagt konsert med det samme ensemblet til høsten.

– Skulle høstens konsert også bli avlyst, skal Accademia Bizantina holde avslutningskonserten under neste års festival. De som verken kommer seg på konsert under årets konsert – eller til høsten – får tilbud om billett til denne, sier Johnsrud.

Johnsrud tar ellers sikte på å gjennomføre alle konserter, men sier hun følger rådene fra Helsedirektoratet tett.

– Så lenge situasjonen ikke endrer seg mye i løpet av uken, åpner festivalen som planlagt på fredag.

KORONATRØBBEL: Børsene faller: – Feil å ikke kalle det krakk

Ingen kirkekaffe

Alle sosiale arrangementer omkring konsertene er derimot avlyst. Det gjelder også mottakelsen i Oslo rådhus fredag etter åpningskonserten.

– Det blir heller ingen kirkekaffe med servering. Vi unngår alle sosiale samlinger som ikke er strengt nødvendig, sier Johnsrud.

Festivalen har bestilt store mengder håndsprit og spesiell rengjøring av benkeradene etter bruk. I kirkerommene vil det også bli hengt opp plakater med informasjon om hvordan smittespredning kan begrenses.

På hjemmesidene gis det råd om hvordan publikum bør gå frem for å unngå spredning av smitte. Personer som de siste 14 dagene har vært i områder med vedvarende spredning – elles som har influensalignende symptomer – bes om ikke å komme på konsertene.

LES OGSÅ: Venstres partilandsmøte kan bli avlyst – siste utvei

Tone ned

Johnsrud forteller at hun har tonet promoteringen av festivalen mot presse og publikum. Det er ikke sendt ut noen pressemeldinger de to siste ukene. Hensikten er å forsøke å begrense ansamlingen mennesker.

– Vi har ikke gjort noe for å øke billettsalget, men forsøker å ta vare på dem som allerede har billett. Mange er gjengangere på festivalen.

Siden billettsalget åpnet 1. desember, er festivalpasset utsolgt. Åpningskonserten har også vært utsolgt en stund. Likevel vil virustiltakene få noen konsekvenser, medgir Johnsrud.

– Vi selger vanligvis en del billetter i tiden rett før åpning, selv om salget de siste årene har vært mer spredt utover.

En annen bekymring akkurat nå er den dårlige eurokursen, påpeker festivalsjefen. Svak krone gjør honorarene til utenlandske musikere dyrere.

Velger å bli hjemme

Selv om noen av utøverne kommer fra utlandet, er festivalens musikerne stort sett norske. Det vil dermed ikke være veldig store grupper tilreisende, forteller Johnsrud.

Kirkerommene som huser festivalen er også begrenset i størrelse, sammenlignet med mange andre konsertsaler. En konsert tar gjerne omkring 350 tilhørere.

– Mitt inntrykk er dessuten at folk tar egne forholdsregler, og at antall besøkende vil begrense seg naturlig.

---

Oslo internasjonale kirkemusikkfestival

  • Arrangeres 13.–23. mars
  • Konsertene holdes i Oslos kirker, med Oslo Domkirke som hovedarena.
  • Festivalen ble grunnlagt i år 2000 av Bente Johnsrud, som også er festivaldirektør og kunstnerisk leder.

---

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er bokansvarlig og journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur