Kultur

Kristen-Norge­ rystes av ­Vanier-saken

Jean Vaniers tanker og arbeid har satt dype spor i norsk trosliv. De som har latt seg ­inspirere av ham ser likevel et håp i at hans egen organisasjon ­bestilte granskningen og har lyttet til kvinnene.

– Jeg reagerte med sjokk og vantro, og kunne først ikke tro det var mulig. Men jeg har forstått at vitnene er troverdige og at grans­kingsarbeidet er grundig og godt, sier Barbro Raen Thomassen.

Lørdag ble det kjent at l'Arche og Tro og Lys-bevegelsens grunnlegger Jean Vanier skal ha misbrukt seks kvinner seksuelt. Det var l'Arche selv som bestilte granskningen.

Raen Thomassen er kunstner og forfatter. Som aktiv i Tro og Lys-bevegelsen har hun hatt et nært forhold til Vaniers tekster og virke.

– Vanier må ha hatt en veldig blindsone i sitt liv. Det han har gjort er helt uforenelig med det han sto for og det vi kjente ham for: Å løfte frem menneskeverdet og å se den enkelte. Det er ikke til å fatte. Han har gjennom mange år betydd svært mye for meg. Det skal jeg prøve å bevare. Men akkurat nå er det vanskelig, fortsetter hun.

• LES MER: Kulturredaktør Arne Borge: «Jean Vanier har gjort seg selv uleselig»

Gransket selv

Hun vektlegger betydningen av at det var hans egen organisasjon som startet granskningen.

– Jeg er glad for at det er l’Arche selv som startet granskingen – at den kommer innenfra. Det Tro og Lys står for er så verdifullt at det må vi hegne om, sier Thomassen.

– Vil du fortsatt søke inspirasjon i Vaniers skrifter etter dette?

– Jeg vil holde fast ved verdiene i L’Arche og Tro og Lys, men trenger nå en avstand til Vanier. Jeg trenger tid.

Hvordan tror du dette vil prege arbeidet til L'Arche og Tro og Lys-bevegelsen framover? Hvordan bør det prege dem?

– Vi må holde fast på det som er dyrebart og hegne om det – ingen har vel som ham gitt mennesker med utviklingshemming en slik verdighet. Samtidig må vi ta fullstendig avstand fra den ­siden ved Vanier som nå har kommet frem. Det som har skjedd er desto vanskeligere å fordøye fordi overgrepene har fått en åndelig overbygning, og blitt bortforklart eller rettferdiggjort med rituell mystikk. Det er farlig og forkastelig, sier Thomassen.

Per Arne Dahl

– Svikt i liv og lære

Også ­biskop emeritus Per Arne Dahl fordømmer det som kommer fram av koplingen mellom mystikk og seksualitet.

– Svikt i liv og lære er alvorligst for de som er rammet og får ødelagt livene sine, men også en stor sorg og utfordring for kirken til oppgjør og selverkjennelse. Benektelse, hemmelighold eller åndeliggjøring av seksualitet er alltid en trussel mot troverdighet og innebærer en fare for ­følelser på ville veier. Samtidig må ikke en leders svikt i liv og lære få ødelegge Tro og Lys-bevegelsen, sier Dahl.

Han mener krenkelser av denne typen er noe av det sørgeligste man kan bli kjent med.

– Men samtidig er det viktig at vi får et møte med sannheten. Aller mest trist og vemodig er det med tanke på kvinnene det har gått ut over, og livene dette har kommet til å prege. Men det er også en stor sorg for kirken hver gang dette skjer, sier Dahl.

Dahl har ikke møtt Vanier personlig, men kjenner ham gjennom bøkene og fortellinger om hans arbeid i L’Arche og Tro og Lys.

– Forrige helg feiret vi 20-årsjubileum for Tro og Lys-guds­tjenesten i Åmot kirke. Arbeidet til bevegelsen har betydd enormt mye i vår bygd og kommune – ikke minst hvordan folk med ulike utviklingshemminger har kjent seg verdsatt og akseptert og fått prege gudstjenestelivet. Derfor kjenner jeg veldig på forargelsen. Men samtidig tenker jeg med så stor takknemlighet på Tro og Lys-bevegelsen. Vi må vise evne både til å holde fra hverandre og holde sammen. Ta avstand fra det som har skjedd, men også å ta vare på de beste fruktene, sier Dahl.

Tyder på livskraft

– Det er lovende at denne bevegelsen helt og holdens setter seg 100 prosent på kvinnenes side, sier Geir Gundersen.

Han sier nyheten «åpnet rommet til en monumental sorg og forferdelse», men ser likevel et håp i hvordan organisasjonen selv har håndtert saken.

– Det er et stort løfte i at det er bevegelsen som selv har undersøkt seg selv – det forteller at det er en livskraft i selve organisasjonen. Det er et håpstegn og livstegn at den stiller seg på kvinnenes side. Så får vi håpe at den gode kvaliteten i dette også er det som vil bidra til at bevegelsen fortsetter å leve. Den er jo en fantastisk blomst i Guds hage, sier Gundersen.

Gundersen er tidligere generalsekretær i Blå Kors og har jobbet mye med tverrkirkelig arbeid. Han har bare møtt Vanier som tilhører i Ås kirke, men har et nært forhold til ham gjennom lesing av ­bøkene hans.

Geir Gundersen. St Josefsøstrenes hjem på Grefsen.

Gundersen sier det vil ta tid å bearbeide nyheten.

– Både å bearbeide og reflektere over hvordan det kan ha seg at en mann man setter så høyt, som har skapt så gode spor, kan ha levd et slikt dobbeltliv. Og til og med – slik jeg forstår det – har åndeliggjort sviket. Vi snakker om en veldig grov variant av åndeliggjøring av overgrep, sier Gundersen.

– Hvilke konsekvenser får dette for Vaniers ettermæle? Hvordan bør vi heretter skjelne mellom hans arbeid og tekster og disse ugjerningene?

– Det er vanskelig å svare på. I første omgang, nå når saken er så fersk, kan man nesten ikke skjelne. Min sympati er først og fremst med kvinnene som er ofre og bevegelsen som har stolt på ham og vært inspirert av ham. Det viktigste er å bidra til at rett blir gjenopprettet og urett sonet. Så får vi se om det kan vokse fram en forståelse som også innebærer å ta vare på det gode som tekstene og livet hans har betydd.

LES OGSÅ:

• Vaniers norske forlag trekker tilbake bok

• Jean Vanier skal ha seksuelt misbrukt kvinner: – En vegg har rast i mitt liv

---

Jean Vanier

  • Født 1928. Død 07.05. 2019. Fransk filosof, forfatter og humanist.
  • Grunnleggeren av L'Arche – en bevegelse av fellesskap hvor såkalt funksjonsfriske og funksjonshemmede deler livet sammen.
  • L'Arche har i dag 154 felles­skap i 38 land med 10.000 medlemmer med og uten handikap.
  • I Oslo etablerte Wera Sæther og Bodil Sødal Mariahuset i Oslo i 1975 inspirert av L'Arche.
  • Vanier grunnla også sammen med Marie-Hélène Mathieu, Tro og Lys-bevegelsen som arbeider for at funksjonshemmede skal finne sin plass i samfunn og menighet.
  • Tro og Lys-grupper er etablert i 86 land, til sammen 1.420 grupper.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur