Kultur

Ombud krever sterkere rettigheter for «sårbare kvinner»

Likestillings- og diskrimineringsombudet taler regjeringen midt i mot: Au pairer skal selvsagt være omfattet av det nye regelverket for husarbeid.

– Jeg håper Torbjørn Røe Isaksen, som ny arbeids- og sosialminister, vil se med nye øyne på regjeringens forslag til nytt regelverk, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til Vårt Land.

– For au pairene som kommer til Norge er sårbare kvinner, og så lenge vi åpner for å ha au pairer, må vi dem et bedre vern.

Regjeringen vil nemlig ha på plass en husarbeidsforskrift: En «ny forskrift om arbeid i arbeidsgivers hjem og hushold» fordi Norge tar sikte på å ratifisere en ILO-konvensjon «om anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem» i norsk 
rett.

Ble grovt underbetalte hushjelper

Historiene om au pairer som utnyttes er mange og grove:

Et ektepar fra Oslo ble i fjor dømt i Høyesterett til fengsel i 75 dager for regelbrudd knyttet til ansettelse og utnyttelse av fire filippinske au pairer. To søstre skal ha blitt lurt til å tro at de skulle jobbe som au pairer, men endte som grovt underbetalte hushjelper.

En mann ble 2014 dømt i Gulating lagmannsrett til sju og et halvt års fengsel for menneskehandel og seksuelle overgrep mot to au pairer.

En kvinne ble i 2014 dømt i Oslo tingrett til å betale over en million kroner i erstatning til to au pairer for å ha utnyttet dem til arbeid i hjemmet og i en dagligvarebutikk.

I fjor innvilget Utlendingsdirektoratet 689 au pair-søknader. Ett land dominerer fullstendig. 607 av au pairene kom fra Filippinene. Nummer to på oversikten er Thailand 
med 13.

Skal virke innvandringsregulerende

I høst sendte daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ut et forslag til husarbeidsforskrift på høring. Svarfristen var midt i januar. Etter at Hauglie ble byttet ut med Torbjørn Røe Isaksen, blir det han som skal sluttføre arbeidet.

Men i forslaget sier Arbeids- og sosialdepartementet at au pairer ikke skal være omfattet. Å være au pair regnes nemlig ikke som «et arbeidsforhold i norsk rett». Videre sier departementet at «innvandringsregulerende hensyn gjør seg også gjeldende». Au pairer får kun oppholdstillatelse for «å fremme kulturelt samarbeid». De får ikke oppholdstillatelse «for å kunne arbeide»

Oslo  20171218.
Hanne Inger Bjurstrøm en norsk embedskvinne, advokat og tidligere politiker (Ap), som er likestillings- og diskrimineringsombud fra 2016. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Hanne Bjurstrøm er likestillings- og diskrimineringsombud. Foto: Lise Åserud

Er sårbare kvinner

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er svært uenig. Hanne Bjurstrøm skriver i høringssvaret at «Ombudet mener tvert imot at det er gode grunner som taler for at au pairer bør omfattes av forskriften».

Ombudet lister opp en rekke argument for:

Arbeidstakere i private hjem kan være spesielt utsatt for press og utnyttelse.

Au pairer er sårbare på flere områder; kultur- og språkbarrierer, de er forholdsvis unge, de bor hjemme hos arbeidsgiver/vertsfamilie.

Både rettspraksis, og tall fra UDI om vertsfamilier som ilegges karantene, tyder på at au pairene er i en utsatt situasjon.

FNs kvinnediskrimineringskomités sier i en rapport fra 2017 at utnytting av kvinner eller jenter, hovedsakelig i form av tvangsarbeid i hjemmet, har økt siden 2012, og at dette spesielt gjelder innad i au pair-systemet.

– Etter ombudets oppfatning er det klart at det er behov for en bedre regulering av au pair-ordningen, blant annet for å unngå slik utnytting, forklarer Bjurstrøm i høringssvaret.

Hun sier til Vårt Land at dersom den nye husarbeidsforskriften også omfatter au pairer, «som er en gruppe sårbare kvinner», vil denne gruppen få en bedre rettslig beskyttelse og et tryggere opphold.

Refser synet på kvinnerollen

Ombudet peker på det hun kaller en urimelighet: Au pairer utfører tradisjonelt husarbeid og omsorgsoppgaver, men er fortsatt ikke en arbeidstaker etter norsk rett.

Bjurstrøm skriver at denne vurderingen «bygger etter ombudets syn på utdaterte og stereotype oppfatninger om hva arbeid er, og om hva kvinnerollen er og bør være».

– Strukturell diskriminering av kvinner, lyder ombudets oppsummering.

– Sier du at man egentlig bør oppheve ordningen med au pair?

– Nei, det sier jeg ikke, for det er ikke mitt mandat å mene noe om akkurat det. Det jeg sier er at så lenge Norge har ordningen, skal vi gi disse kvinnene et langt bedre vern enn det de har i dag.

JURK: Au pairer er arbeidstakere

Juridisk Rådgivning for Kvinner (JURK) er enige med Likestillings- og diskrimineringsombudet:

– Det er helt nødvendig at det rettslige vernet av au pairer i Norge styrkes, skriver daglig leder Bjørk G. Jonassen i høringssvaret.

JURK peker på at dagens au pair-ordning «opprettholder gamle holdninger om at husarbeid og omsorgsarbeid ikke er arbeid, og skjuler seg bak formålet om kulturutveksling».

– Dett er ikke holdbart når loven paradoksalt nok tillater at au pairer arbeider inntil 30 timer per uke, 6 dager i uken, mener Jonassen.

Departementet mener at en avtale med Europarådet fra 1969 hindrer Norge å innlemme au pairer i husarbeidsforskriften. JURK sier at avtalen ikke er til hinder for å gi au pairer betre og sterkere rettigheter.

LES MER:

• Caritas hjelper au pairer

• Vertsfamiliar utnyttar au pairar

---

Fakta:

  • Arbeids- og sosialdepartementet har sendt forslag til ny forskrift om arbeid i arbeidsgivers hjem og hushold på høring. Regjeringen tar sikte på eventuell ratifikasjon av ILO-konvensjon nr. 189 om anstendig arbeid for arbeidstakere i private hjem i norsk rett – ILO er FNs internasjonale arbeidsorganisasjon.
  • Au pair er en internasjonal ordning som gir unge mellom 18 og 30 år mulighet til å jobbe i et annet land for å lære språk og kultur.
  • Au pairen bor hos vertsfamilien og kan utføre arbeidsoppgaver som renhold og barnepass i hjemmet inntil fem timer per dag og maks 30 timer i uka. Ut over kost og losji får au pairen lommepenger etter fastsatt sats.

---

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur