Kultur

– Vårt Land skal nå ut til flere

– Vi har et viktig budskap, derfor skal vi nå flere lesere på nett, sier Vårt Lands sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore. Nå er avisens nye ledelse på plass.

Siden Bjørn Kristoffer Bore ble lansert som ny sjefredaktør før jul i fjor, har han understreket behovet for vekst og poengtert de store mulighetene han ser for at avisa kan nå flere lesere. Nå har han samlet ei ledergruppe rundt seg der alle er «på nett»: Digital vekst må til.

– Vårt Land har et viktig budskap som må nå ut til flere. Derfor satser vi nå kraftig på å nå flere lesere på nett. Samtidig kan alle våre trofaste lesere av papiravisen være trygge på at den fortsatt skal holde høy kvalitet. Målet er å lage en kristelig dagsavis som vokser, og det er vi helt nødt til å gjøre, siden dagens regjering har bestemt seg for å kutte kraftig i støtten til den kristne dagspresse, sier Bore.

Vekst

Denne uka hadde Veslemøy Hedvig Østrem sin første dag i den nye jobben som nyhetsredaktør. Kent Robert Olsen har to måneder bak seg som Vårt Lands kommersielle direktør. Med de to på plass, har sjefredaktøren samlet avisas nye ledelse.

Kent Robert Olsen har lang erfaring innen mediebransjen særlig innen digital satsing.

– Den sterke, digitale veksten i år gjør at vi kommer til å se tilbake på 2019 som starten på Vårt Lands nye vekstperiode. Neste år feirer avisen 75 år. Jeg våger påstanden at Vårt Land vil være den ledende kristne avisen også i de neste 75, sier direktøren.

Davids lag

– Det betyr kortere vei til beslutninger, men også færre ressurser. Da må man tenke kreativt for å løse det som skal gjøres. Og så vet alle hvem som vinner av David og Goliat, sier hun.

Nyhetsredaktøren ser det som en drømmestart at det er valg få dager etter at hun har begynt i jobben.

– Da skal jeg være kaptein for et veldig dyktig team som dekker det som er et av de mest spennende valgene på lenge. Mitt hårete mål er at Vårt Land skal sette dagsorden ukentlig med vårt nyhetsarbeid, og dermed bidra til å styrke demokratiet og gjøre samfunnsdebatten mer mangfoldig, sier Østrem.

Politisk redaktør Berit Aalborg har nå ansvaret for å styrke avisens kommentarstoff og debattsider.

– Vi ønsker å løfte fram både nye og kjente stemmer innenfor religionsdebatten, debatt om etikk, tro og politikk. Målet er at Vårt Land blir den aller viktigste debattarena for en etisk debatt i Norge. Debatt- og meningsstoffet skal dessuten bidra til å gi oss et digitalt løft, slik at vi når og engasjerer mange flere med disse viktige debattene, sier Aalborg.

LES ANMELDELSE: 100-årsboken om avisa Dagen viser det ideologiske skifte avisa gjennomgikk fra Johannes Lavik til Arthur Berg, skriver Per Eriksen.

'Vårtlandsk'

Arne Borge er siden i sommer avisens nye kulturredaktør. Han opplever at han forvalter en stolt tradisjon.

– Kultursidene viser kanskje tydeligst grunnlegger Ronald Fangens ideal om å være en «kristen avis for folket», i tillegg til også å være en avis for kristenfolket. På kultursidene kan vi breie oss utover, samtidig som vi vil ha en distinkt «vårtlandsk» karakter: Alltid på leting etter de brennende verdispørsmålene i kulturen. De etiske og eksistensielle spørsmålene i den kristne tradisjonen finnes overalt der kultur skapes - det er bare å åpne øynene, sier Borge.

Kulturredaktøren møter iblant folk med svakt begrunnede fordommer om Vårt Land.

– De blir positivt overrasket når de faktisk leser avisen. Derfor må vi sørge for at flere leser den. Kulturstoffet skal være så interessant og poengtert at det er naturlig å løfte det fram på forside og front jevnlig, og slik at sakene også kan få mange lesere på nettet, sier Borge.

LES OGSÅ: – Jeg er en avismaker og ikke en åndsfyrste, sier ny sjefredaktør Bjørn Bore.

Kjernestoffet

Bjørn Kristoffer Bore startet som sjefredaktør i vår samtidig som avisas kjernefelt ble styrket med flere nye kirkejournalister. Religionsredaktør Alf Gjøsund har deltatt på en rekke kristne stevner og festivaler i sommer og fått tilbakemeldinger han liker.

– Mange har merket en endring: Nå prioriterer vi stoff som de er opptatt av. Dette kommer til å bli enda tydeligere det neste året, lover Gjøsund.

Det skal skje ved at kristne og religiøse miljøer overvåkes grundig samtidig som redaksjonens kompetanse på trosspørsmål skal styrkes.

– Det er mye uvitenhet om religion og tro i det norske samfunnet. Vi skal bringe kunnskap og forståelse og motvirke fordommer og vrangforestillinger. Dessuten skal vi beskytte enkeltmennesker og grupper mot maktmisbruk og forsømmelser som både skjer ute i samfunnet og i kristne sammenhenger, sier religionsredaktøren.

---

Avisledelsen

  • Sjefredaktør og administrerende direktør Bjørn Kristoffer Bore (49)
  • Kommersiell direktør Kent Robert Olsen (43)
  • Religionsredaktør Alf Gjøsund (49)
  • Politisk redaktør Berit Aalborg (52)
  • Nyhetsredaktør Veslemøy Hedvig Østrem (49)
  • Kulturredaktør Arne Borge (33)

---

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur