Kultur

'En samtale Norge er overmoden for å ta del i'

I dag slipper Litteraturhuset i Oslo sitt høstprogram. Det skal blant annet belyse rasisme, makt, hvithet og privilegier.

Bilde 1 av 3

– Åpningsprogrammet vårt har vært planlagt lenge, og er fra vår side motivert av at det å snakke om rasisme, hvithet og privilegier er noe vi stadig gjør, samtidig som vi stadig setter oss fast og ikke kommer videre. Vi har hatt lyst til å ta initiativ til en annerledes samtale omkring dette.

Det sier programansvarlig, Andreas Liebe Delsett.

– Hvordan kan samtalen omkring dette bli annerledes?

– Skjønnlitteraturen gjør det mulig å se en annens perspektiv på en unik måte. Den kan få oss til å tenke og leve oss inn i ulike spørsmål på forskjellige vis.

LES MER: – Bøkene lar oss kikke inn i andres skjebner. Skal vi takke nei til det?

Over landegrenser

Delsett trekker fram forfatteren Claudia Rankine, som gjennom undersøkelser av sine venners erfaringer så vel som offentlige personer, undersøker hva det er å leve i en svart kropp i dag.

– Dette gjør hun gjennom en diktsamling som har nådd veldig bredt ut til et ungt publikum, sier han, og viser til Citizen som kom ut i 2014.

Rankines stykke The White Card er oversatt og framføres i samarbeid med Samlaget og Det Norske Teatret. Når det settes opp på Litteraturhuset, er det første gang det gjøres en lesning av stykket utenfor USA.

– Claudia Rankine har jobbet i mange år med å starte en samtale om dominans, hvithet og privilegier i USA. Dette er en samtale Norge er overmoden for å ta del i, sier Delsett.

Roxane Gay og Igoni Barrett gjester litteraturhuset sammen med Rankine.

– De skriver om lokale emner, men tar tak i rasisme på en måte der koblingene er mange på kryss og tvers av landegrenser.

LES MER: – Er det noe som viser oss at vi er bundet sammen på tvers av kontinentene, så er det klimaendringene, sier Tonje Vold

Stryker satsing

– Vitner programåpningen om noen slags nyorientering etter at Susanne Kaluza er blitt ny daglig leder på Litteraturhuset?

– Det er mer kontinuitet enn brudd i programmet. Vi har jobbet med dette lenge. Litteraturhuset har alltid vært opptatt av litteratur som en av de mest produktive inngangene til den offentlige samtalen. Når det er sagt, er det veldig deilig at vi har fått inn en daglig leder som ikke bare er enig i at dette er viktig, men ønsker å styrke satsingen, sier Delsett.

Andre navn som finnes i høstprogrammet er blant annet Rachel Kushner, Achille Mbembe, Dag Solstad og Marie Aubert,

Mer fra: Kultur