Kultur

«En brobygger av rang!»

Den samiske ­musikeren Ella Marie Hætta Isaksen vant Stjernekamp­ ­høsten 2018. I dag mottar hun ­Bro­byggerprisen i Trondheim.

– Naturligheten hun har fremvist i sin måte å vise seg som same i et moderne samfunn, den ble vi i juryen og styret slått av, sier Kjell Yngve Riise.

Han er styreleder i ­Norske kirkeakademier (NKA) som årlig deler ut Brobygger-
prisen.

LES MER: Ny strategi for samisk kirkeliv enstemmig vedtatt

Får ros

Mari Boine har ­gjennom en lang karriere som musiker satt joiken og samisk kultur på verdenskartet. I 2018 mottok hun Spellemannprisens hederspris. Hun kaller Isaksen «en brobygger av rang!»

I en e-post til Vårt Land ­skriver Boine følgende:

– Jeg er så glad for at Ella ­Marie har kommet. Hun er dyktig og har en naturlig stolthet og en ærlig, god og rett fram måte å kommunisere på. Hun når både unge og gamle med sin energiske og fine utstråling.

Ser du lyst på hvilken plass samisk kultur kan ha i musikkverden i framtiden?

– Ja det gjør jeg, vi har mange dyktige formidlere og endelig ser det ut som at majoritets­befolkningen har fått en ­nysgjerrighet for joiken. Det har tatt sin tid.

Har kostet

I begrunnelsen til Norske kirkeakademier (NKA) heter det blant annet:

«Ella Marie Hætta Isaksen er en ung og modig stemme som har gjort seg bemerket både som artist og miljøaktivist. Når hun velger å løfte fram ­samisk språk, samiske tradisjoner og samisk kultur trosser hun hets, sjikane og århundrer med ­pålagt skam og undertrykking.»

– Hva koster det, etter din ­erfaring, å våge å bruke det særegent samiske inn i en ­kommersiell musikkindustri, Mari Boine?

– På det siste vil jeg svare: Ja, det koster en god del, men vi har ikke noe valg hvis vi vil puste fritt og stå på Moder Jords side. Jeg ønsker av hele meg at både Ella og andre unge, i alle ­kulturer – har styrke og mot til å stå på Moder Jords side.

LES MER: På samefolkets dag er den nye nordsamiske Biibbal 2019 lansert

Forbilde

Norske kirke­akademier består av omkring 70 akademier spredt rundt i landet. Disse inviteres hvert år til å komme med innspill til kandidater for Brobygger­prisen. I år var det Tromsø ­kirkeakademi som foreslo Ella Marie Hætta Isaksen. Årets prisvinner vil motta, ­foruten heder og ære, et diplom og et grafisk trykk av Håkon 
Gullvåg, forteller Kjell Yngve Riise.

– Når vi ser hva hun har gjort og hvordan hun har ­uttalt seg, både om sin personlige ­historie og hennes engasjement for ­miljø, kan hun sies å være et forbilde, sier han.

Nært slektskap

Olavsfest er en samarbeidspartner for ­utdelingen, som i år vil finne sted på Vestfrontplassen som en del av festivalprogrammet. Likevel understreker Riise at NKA er en økumenisk bevegelse, og at de alene står som utdeler av prisen.

– Men det er et nært slektskap mellom Norske kirkeakademier og det Olavsfestdagene står for, legger han til.

Siden 1983 har Brobyggerprisen blitt utdelt årlig til ulike personer og institusjoner. Det finnes imidlertid to andre prisutdelinger med samme navn, som har kommet til senere. Disse deles ut av henholdsvis 14. august -komiteen og Fritt helsevalg.

Riise sier at brobygging i NKAs sammenheng kan handle om dialog på tvers av kirke­samfunn, mellom kirke og kunst, eller i samfunnet.

‘En brobygger av rang!’

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur