Kultur

Broer, ikke murer

Mens Trump vil reise en mur, tok Kristin Minde med seg familien til Mexico for å lage en video med egne og meksikanske barn.

Artisten fra Frekhaug mener vi bør bli flinkere til å bli kjent med andre mennesker. Hun tror barn ofte har det lettere enn voksne når det gjelder nettopp dét, og at vi kan lære av dem. Familieoppholdet i Mexico i november i fjor, rett sør for grensen til USA, endte opp i musikkvideoen «Opp», hentet fra den siste sangen på Kristin Mindes siste album, Hjerteslag.

– Filmen handler om å være i en annen kultur; finne tilhørighet, venner - og om den første forelskelsen. Vi ønsket dessuten å vise en annen side av Mexico enn det som ofte har vært nevnt i media. Jo mer jeg hørte om «build that wall», jo mer kjente jeg meg provosert på vegne av alle menneskene som ufortjent ble snakket ned, sier Kristin Minde.

LES MER: Mandolin ga nye jazzideer

Vise glede

Hele Kristin Mindes siste album, som musikkvideoen er en del av, handler om å bygge broer istedenfor murer.

– Det gjelder oss her i Norge i like stor grad som i USA. Skal vi komme oss ut av det uføret verden befinner seg i, må flere av oss tørre å peke på det som forener oss, i stedet for det som skiller. Da må vi også tørre å bli kjent med andre. Det er ofte barn bedre på enn voksne, så vi kan lære av dem; at vi kan føle og vise glede, sorg og usikkerhet.

LES MER: Hajks pop-flørt

Savn

Ideen til videoen Opp startet med at regissøren Ola Martin hadde en idé til en film om barns følelsesverden mens de var med foreldrene sine på ferie.

– Jeg kunne selv huske hvordan det var å komme et sted og lukte, se og føle noe helt nytt. Og hvordan man som barn i løpet av veldig kort tid ble vant til det nye. Men også følelsen av å dra derfra og oppleve et nesten umenneskelig savn. Dette ønsket vi å fange på film, gjennom barns møte med en ukjent kultur i dag.

– Var det bare Trumps mur som gjorde at dere valgte Mexico?

– Ikke bare dét. Da Ola Martin og jeg begynte å snakke om musikkvideoen, var han på flyttefot til Mexico. Da var det også praktisk å spille videoen der. Gjennom de kontaktene Ola klarte å etablere etter bare noen måneder, fikk vi et fantastisk filmteam.

LES MER: Hilma en av årets sterkeste

Begge jentene til Kristin spiller i filmen, som avsluttes med at de reiser tilbake til Norge og savner sine nye meksikanske venner.

– Det skjedde også i virkeligheten. Selv om de ikke snakket samme språk, og bare var sammen i en uke, så ble barna veldig knyttet sammen under innspillingen. Fremdeles savner jentene mine vennene de fikk der borte. Det er ikke få ganger jeg har måtte trøste dem etter at vi kom hjem.

Sist uke ble videoen Opp strømmet 25.000 ganger.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur