Kultur

Til minne­ om de ‘usynlige’

Mellom vått løv i Seattles gater skinner det i små, inngraverte bronseblader. De skal minne oss om hjemløse som har gått bort.

I Seattles gater har det dukket opp flere bronse­blader inngravert med navn, fødsels- og dødsdato. Bladene blir plassert ut når en av byens hjem­løse dør. De skal sikre at borgere som levde på utsiden av samfunnet, og som ofte ikke får sin egen gravstein, ikke skal bli glemt, forteller The Seattle Times.

Privat initiativ

I september ble det satt ut elleve slike minne­plater. En av dem var for 27 år gamle Sabrina Tate, som i fjor døde brått av komplikasjoner knyttet til rusmisbruk.

– Alt jeg vil er at folk skal vite om henne, sier ­faren, Tommy Tate, til avisen.

Til sammen er det nå nær 300 slike blader på forskjellige steder i den amerikanske byen.

Det er organisasjonen The Home­less Remembrance Project som administrerer bronse­bladnesettingen. Prosjektet er et initiativ fra innbyggere som selv tidligere har levd på gata, og er privatfinansiert via ­donasjoner.

Flere døde

Antallet mennesker i området som dør hjemløse har økt betraktelig de siste årene, ifølge Seattle Times. I fylket King County ble rekordhøye 169 døde identifisert som hjemløse i fjor, mot 78 i 2012. Stigningen i dødsfall skjer parallelt med at flere hjemløse sover ute, uten tak over hodet.

87 prosent av hjemløse som dør i King County er under 65 år, mot 25 prosent i resten av befolkningen. Andelen afroamerikanere og urfolk er også høy sammenlignet med andre grupper.

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur