Kultur

Når englene svever i takt

– I Bachs kantater svever englene rundt i 3-takt, i en Siciliano-rytme. På Bachs tid gjenkjente menigheten det som et musikalsk engle-symbol, sier Terje Kvam.

Han innser at i dagens norske gudstjenester er denne referansen gått tapt.

– Men jeg gleder meg over en økende interesse for feiring av for eksempel St. Mikaels fest. Jeg brenner for å hente frem de glemte skattene fra liturgi og messefeiring, det er rike skattkister av musikalsk gudstjenestefeiring som vi burde forsyne oss mye mer av, sier Terje Kvam som leder Ad Fontes – akademi for musikk og liturgi.

Søndag skal han lede Ad Fontes' kor og solister og Oslo Barokkorkester i feiringen av Mikkelsmess i Bragernes kirke, med musikk fra to av kantatene Johann Sebastian Bach skrev for denne festdagen. På kvelden fremføres den samme musikken på konsert i Hønefoss nye kirke, i samarbeid med Steinerbevegelsen.

For antroposofene er Mikkelsmess en sentral begivenhet, kampen mellom Mikael og dragen (Satan) symboliserer tydelig kampen mellom gode og onde krefter.

LES MER: Kirkemusikkordning gir mye for pengene

Frodighet

Messemusikken fra 1720-tallets Leipzig har kvaliteter som både fortolker og forsterker tekstene.

– De barokke tekstene var omstendelige og ikke alltid like tilgjengelige. I musikken sin går Bach bak teksten, og løfter ut essensen i sitt frodige, musikalske språk. I bassen kan du høre dragen bukte seg i full kamp med erkeengelen, og i sluttsatsen leverer Bach kanskje den flotteste korfugen han laget – med en bønnen om at Guds engler skal løfte oss opp til de himmelske sfærer.

Bach skriver selv i 1730 at en «regulert kirkemusikk skal være til Guds ære, og til sinnets nyskapelse».

– Bærekraften i rikdommene av kirkemusikk, fra flere enn Bach, er for lite utnyttet av kirken. Gudstjenestelivet må løftes opp til noe utenom det hverdagslige – da er Bach-kantatene et fantastisk verktøy, sier han.

Han ser at de kirkemusikalske prosjektene i Ad Fontes bærer frukter.

– Arbeidet vårt smitter, og flere godt kvalifiserte kantorer går løs på slike satsinger, den store hindringen er dessverre mangel på økonomiske muskler, sier Kvam.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur