Kultur

Rullestolsbrukeres feriemareritt

Brostein, trapper, ingen heis og lite transportmuligheter kan føre til ødelagte ferieplaner - også midt i Roma.

– Vi liker alle å kunne reise sammen med familie og venner og delta på felles opplevelser, ikke sant?

Spørsmålet kommer fra Merete Kvamme Fabritius, forsker ved Nordlandsforskning. Hun er en av initiativtagerne og nå leder av forskningsprosjektet «Opplevelser for alle» som skal forske på tilgjengelig turisme. Målet er å kartlegge hvordan norsk reiseliv kan bli tilgjengelig for flest mulig, uansett funksjonsnivå.

– Prosjektet vil bidra til bedre inkludering og større mulighet for flere til å delta på de ulike arenaene i samfunnet, sier Fabritius. Det vil dessuten kunne utvide markedet for bedrifter i reiselivet, mener hun:

– En stor andel av befolkningen har en eller annen form for funksjonsnedsettelse. Det betyr at der er et stort marked vi kan nå om vi legger bedre til rette.

Bred definisjon

En milliard mennesker lever med en eller annen form for handikap, ifølge FNs økonomiske og sosiale råd. Omtrent 15 prosent av den norske befolkningen har en eller annen funksjonsnedsettelse, det være seg bevegelseshemming, nedsatt syn eller hørsel eller psykososiale funksjonsnedsettelser, ifølge Norsk Handicapforbund.

Men det avhenger av definisjonen. Funksjonsnedsettelse kan også være familier med barn, gravide, kronisk syke og eldre.

– Med bedre tilrettelegging kan man for eksempel nå flere eldre som har større frihet til å reise utenfor den mest hektiske sommersesongen, sier Fabritius.

«Accessible tourism» er et godt etablert begrep i utlandet, og prosjektlederen peker på at mange land har kommet lengre i forskningen på tilrettelegging. I 2010 anslo ENAT (European Network for Accessible Tourism) at det europeiske markedet for tilgjengelig turisme beløp seg til 68 milliarder Euro.

– Vi håper også at bedriftene vil rette mer oppmerksomhet på tilrettelegging. Mange steder skal det ikke så veldig mye til, sier Fabritius.

Total blokade

– Det er for tiden beskjeden forskning på funksjonshemmedes levekår og deltagelsestilgang, selv om det er et stort behov for det, så dette er positivt, sier leder for Norsk Handicapforbund (NHF), Arne Lein.

Han synes det er riktig og nødvendig at reiselivsnæringen forstår at funksjonshemmede er en betydelig kundegruppe.

– Funksjonshemmede er like interesserte i å reise som alle andre, og man reiser med en forventning om å gjøre nøyaktig det samme som alle andre kan, sier han.

Dårlige transportmuligheter, ingen heis på hotellet og smale ganger kan sette en bremser for feriegleden.

– For andre er slike ting bare en bagatell. For en med funksjonsnedsettelser vil være en total blokade for å kunne delta på en ferie, sier Lein.

LES OGSÅ: Antituristen har angst for å havne i turistfella

To veier

NHF-lederen mener reiselivsnæringen kan forbedre tilbudene sine på to måter: ved at leverandørene av reisetilbud stiller krav til universell utforming, og ved at de gir tilstrekkelig informasjon om hva de kan tilby av tilrettelegging.

– Det er klart at det ikke er så lett å gjøre Galdhøpiggen universelt utformet, men det er viktig at reiselivsbransjen er tydelig og ærlig på tilbudene sine. Så slipper man å få negative overraskelser underveis, sier han.

Lite tradisjon for universell utforming i tidligere tider skaper naturlig nok utfordringer. NHF var på reise til Roma i 2016. Da oppsto problemer med å komme seg rundt i de brosteinlagte gatene og til populære turistattraksjoner som Forum Romanum.

– I Roma er det masse stein som det er ganske umulig å bevege seg på, sier han og peker på at det ofte oppstår en konflikt mellom å bevare det opprinnelige, og gjøre tilgjengelig for alle.

– Men da må man hele tiden tenke gode løsninger. For eksempel traseer med heller innfelt i brostein, da klarer du å kombinere det originale med gode estetiske løsninger, sier Lein.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur