Kultur

Alle gode ting går i ring

Finnes det orden i tilværelsen? Bachs komposisjoner tyder i hvert fall på det.

Det er nærmest tallmagi som har bestemt programmet når verdens Bach-liebhabere samles i Leipzig i juni. Årets Bachfest i Leipzig retter oppmerksomheten mot det sykliske i musikken til Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Det skjer blant annet gjennom en egen kantate-ring: I løpet av en og samme helg, skal verdens fremste Bach-fortolkere fremfører 30 av Bachs beste kantater.

– Men det var jo egentlig umulig å plukke ut. For gjennomgående har flertallet av disse verkene en helt sjelden kvalitet. For gjennomgående har flertallet av disse verkene en helt sjelden kvalitet, sier festivalsjef Michael Maul til Vårt Land.

Syklisk

Festivalen i Leipzig er det viktigste møtepunktet for Bach-entusiaster fra hele verden, og pågår i byen der Bach levde og virket fra 1723 og frem til sin død. Det var som kantor i Thomaskirche at han komponerte flertallet av sine kantater, musikk som er skrevet til de ulike dagene i kirkeåret.

Nettopp det sykliske er også stikkordet for årets Bachfest. Sykluser vitner om at det finnes orden i verden, de gir holdepunkt og rytme i livet, forklarer Maul, og peker på hvor viktig dette var for Bach da han komponerte. Siden Gud skapte verden på seks dager, består for eksempel Bachs verker med få unntak av seks komposisjoner, eller dette tallet ganget opp. Det er for eksempel seks Brandenburgkonserter, eller seks Cellosuiter.

Toppliste

Maul har selv bakgrunn som Bach-forsker, og var programansvarlig for Bachfest inntil det forrige torsdag ble kjent at han overtok sjefsstillingen.

Årets Bachfest innholder dermed seks konsertserier, og den mest profilerte er viet kantatene. Det er bevart 209 av dem. Ideen om å plukke ut de 30 beste, og fremføre dem i en 18 timer lang «ring», kom opprinnelig fra John E. Gardiner. Han er verdenskjent dirigent og president for institusjonen som står bak festivalen, Bach-Archiv.

– I starten var jeg ikke helt overbevist, røper Michael Maul, men forteller at han selv, Gardiner og Peter Wollny, direktøren for Bach-Archiv, bestemte seg for å skrive ned hver sin liste over de tretti beste kantatene.

– Men vi oppdaget til vår overraskelse at det var 16 kantater som vi alle hadde satt opp. Derfra bygget vi et program, som starter med 1. advent, for så å følge kirkeåret, forklarer han.

Døden

Kantatene fremføres i kirkene der Bach selv arbeidet, med dirigenter som Ton Koopman, Masaaki Suzuki og Gardiner med sine ensembler. De regnes blant vår tids ledende fortolkere av Bachs musikk.

– Det er vanskelig å trekke frem én bestemt konsert. Ikke bare fordi det er de såkalt beste kantatene, men også fordi de fremføres av de beste aktørene. Men jeg gleder meg særlig til en konsert med Koopman som inneholder fire kantater fra 16. søndag i treenighetstiden. Dette er musikk som handler om døden. Det er tankevekkende hvordan Bach, når han skrev om dette temaet, alltid kom opp med helt fantastisk musikk, sier Maul.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur