Forskning som endrer et samfunn
Det forskes på mye rart, noe kommer til nytte og noe havner i skuffen. Noen få enkeltprosjekter endrer et samfunn – som at 12 millioner mennesker i Zimbabwe nå har fått sitt eget, grunnlovsfestede språk.
Forskere fra Blindern har vært med på å etablere et skriftspråk for 12 millioner mennesker i Zimbabwe. Nå kan elevene undervises på morsmålet sitt.
Universitetet i Oslo har sett på utført forskning og hentet frem eksempler der resultatene har ført til klare samfunnsendringer, også målt i ettertid. To forskere fra Universitetet i Oslo har vært sentrale i arbeidet med å løfte de to hovedspråkene i Zimbabwe fra muntlig hverdagsspråk til bruksspråk med støtte i offentlig godkjente ordbøker. Nå kan skoleelever i Zimbabwe bruke morsmålet sitt i klasserommet, og bruken av hovedspråket shona øker – både i akademia og i samfunnet ellers.
Blindern-Harare.
Eventyret begynte med at professor Herbert Chimhundu banket på døren til leksikografisk institutt i 1991. Han hadde fått litt NORAD-midler og lurte på om det fantes norsk kompetanse som kunne hjelpe ham med å gjøre shona og ndebele til skriftspråk.