Kultur

Tomm Kristiansen med andaktsbok for dem som ikke tror

Radioandaktene hans fikk 4.000 likes på Facebook. Nå kommer Tomm Kristiansen med andaktsbok for dem som ikke tror.

«Det er ingen fare. Du blir sikkert ikke frelst av dette, men du får kanskje en ny tanke».

Slik åpner en av andaktene i boken Gudsord for tvilere. Den inneholder kapitler som «For oss med lav moral», «Whiskypresten» og «Guds horer i Afrika». Her er det mange gode historier.

– Det er nok av dem som skal forklare ting. Men Jesus bygget sin forkynnelse stort sett på ­historiefortelling. Han svarte sjelden ja eller nei på spørsmål. Dogmatikerne vil gjerne gjøre det. Jesus gjorde det motsatte. Et enkelt spørsmål fikk ham til å fortelle historien om enkens skjerv. Eller om de to sønner. Så måtte tilhørerne selv finne ut hva det skulle bety, påpeker Kristiansen.

Når han selv forteller historier, kan det arte seg sånn: «Jesus drev et lite firma i Midtøsten med tolv ansatte. Det var ingen mønsterbedrift. Han plukket dem ut uten å sjekke cv-en. Det var bønder og fiskere, en var toller, slike var kjent for korrupsjon og samarbeid med okkupasjonsmakten. Noen av de tolv var mer enn tvilsomme politiske fanatikere. Dem har Midtøsten alltid hatt.»

LES MER: Les Min tro med Tomm Kristiansen

Åpnet himmelen

Noen er kanskje overrasket over at NRKs velkjente Afrika-korrespondent nå gir ut andaktsbok. Selv er han ikke det. Boken springer ut av en rekke andakter han holdt i NRK for en tid tilbake.

– Troen er en viktig del av mitt liv. Å formidle det jeg står for til andre mennesker, har jeg drevet med hele livet. Andaktene på radio fikk veldig god respons. En av dem som «liket» dem på Facebook, var faktisk Levi Fragell. Andre har fortalt at disse andaktene åpnet himmelen for dem. Og vaktmesteren i blokka her jeg bor på Enerhaugen i Oslo kom bort til meg og sa: «Dette var jævla bra andakter, Kristiansen!».

– Jesus var ikke kristen, skriver du. Forklar?

– De som er kristne, er etterfølgerne. Jesus selv var Kristus. Hans store prosjekt var å bringe­ jødedommen tilbake til sin opprinnelse. Den var forfalt til en regelreligion. Han protesterte mot at man måtte oppfylle alle forskriftene for å være innafor.

– Er det derfor du skriver ­kapittelet «For oss med lav ­moral»?

– Dette kapittelet beskriver på mange måter mitt forhold til kristen tro. Å tro handler ikke om å være spesielt from, snill eller vellykket, slik mange later til å tro.

LES MER: Får holde andakt, men ikke bruke kors

Berøringsangst

Tomm Kristiansen fastslår i boka at det er noe med Jesus som gjør ham forlegen. Jesus er ikke en du tar med deg ut. Han blir knapt nevnt i noen kantine. Ikke på barer, ikke på fest.

«Jesus passer ikke for nordmenn med berøringsangst. Tro er for spesielt interesserte, for lukkede forsamlinger», skriver Kristiansen. Og legger til: «Samtidig er det noe ved Jesus som gjør meg frimodig».

NRK-veteranen har levd hele sitt voksne liv utenfor kirken, på sekulære arbeidsplasser. De fleste vennene hans er ikke kristne.

– Dette har lært meg å finne andre måter å snakke om ­troen på. Jeg har lett etter de religiøse hverdagsordene. Samtidig har jeg fått forbausende mange ­positive reaksjoner fra konservative kristne, som har funnet ut at jeg står for en klar Kristus-forkynnelse.

– Da du holdt radioandaktene, ble du kritisert for å blande rollene som journalist og forkynner. Skjønner du kritikken?

– Nei. Den kritikken kom fra én person, og det var informasjonssjefen i Human-Etisk Forbund. Ingen andre fulgte hans argumentasjon, ingen journalister, ikke Kringkastingsrådet, ikke mine egne sjefer. Ingen har hatt noe å utsette på min rapportering fra konflikter med religiøst tilsnitt, selv om de vet mitt ståsted, sier Kristiansen.

LES MER: Forsvarte NRK-andakt

En raritet

NRK-reporteren skriver i andaktsboka at han trodde han visste forskjellen på rett og galt, men så traff han ­horene i Afrika.

«Hello, Mister, are you lonely tonight?» var åpningsreplikken på Hotel Intercontinental i ­Nairobi. Det førte til en dyp samtale om tro og liv.

– Det ante meg, der i baren, at den norske måten å være kristen på kanskje er en raritet, skriver Tomm Kristiansen.

‘Stemmer ikke’

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, mener at Tomm Kristiansen ikke har rett i at kritikken mot Kristiansen bare kom fra én person, Brun-Pedersen selv.

– Det stemmer ikke, sier han, og viser til at Gunnar Bodahl-Johansen, nestor i norsk presseetikk, støttet kritikken hans i et intervju i Vårt Land.

Brun-Pedersen mener forøvrig at kritikken primært ikke var rettet mot Kristiansen selv, men mot hans ledelse i NRK.

Vårt Land    

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur