Kultur

Strek ­under ­ærlighet

Strek-redaktør Asle Finnseth ønsker magasinet han har ledet i ti år fortsatt skal være «sentralstimulerende»: Spore leserne til de avgjørende sidene ved relasjonen til Gud.

Etter 50 utgaver av Strek, som Vårt Land nå er ansvarlig utgiver av, holder opphavsmannen og redaktøren Asle Finnseth seg fremdeles til samme utgangspunkt når et nytt blad skal lages.

– I stedet for å prøve å gjette hva de som leser bladet ønsker seg, tar jeg heller utgangspunkt i det jeg selv kjenner som godt ­eller vanskelig i forholdet til Gud, kirken og samfunnsutviklingen. Erfaringen er at dette ofte treffer noe allment, noe mange lesere kjenner som relevant, sier Asle Finnseth.

Også i valget av skribenter legger Strek vekt på at de som skriver, gjør det ut fra personlig erfaring rundt temaene som ­belyses. Skribenter som har gått et stykke vei med Gud og seg selv.

– De rent akademiske artiklene om teologifaget kan ­andre tidsskrifter ta seg av, sier han.

Mesteren og lærlingene

Å være redaktør for Strek, er ingen ni-til-fire-jobb. For Asle Finnseth er det mer en livsstil. Selv om, som han påpeker, «båten har blitt til mens vi har rodd», har tidsskriftet han sjøsatte i 2007 stort sett holdt seg til kursen han på forhånd staket ut. Finnseth opplever også at denne profilen blir verdsatt i avisen Vårt Land, og han tror det kan vokse frem et spennende samspill mellom avis og magasin.

Selvtilliten til å begi seg ut på en så jobbmessig usikker ferd, hadde han blant annet fått etter mange år som journalist i Vårt Land, og fra redaktørjobben for Diakonhjemmets blad, Steg, som det kom mange positive tilbakemeldinger på.

– Med Strek ønsket jeg å utforske­ hva det ville si å følge Jesus, nettopp i vår tid. Det er jo også et spørsmål som er den røde tråden i Korsvei-bevegelsen, hvor jeg har vært med fra starten. Relasjonen mellom Mesteren og lærlingen, Jesus og disippelen, er ikke blitt en mindre avgjørende faktor i et samfunn der de kulturelle støttehjulene for kristen tro demonteres, en for en.

– Hva tenker du på?

– For et par generasjoner ­siden var kristen tro noe mer medstrøms, noe som ble backet opp i kulturen, gjennom for ­eksempel kristne formålsparagrafer og strenge regler for helligdagsfred. I en etterkristen tid har troen færre slike ytre krykker, og kirken har blitt en av mange stemmer på livssynstorget. Det er ingen krise, kanskje snarere en mulighet til å gjenoppdage den indre bærekraften i troen? Troen utspiller seg jo i den personlige relasjonen til Gud. Kanskje kan man derfor også si at et hovedspørsmål for Strek er: «Hva betyr det å være kristen i en etterkristen tid?».

LES MER: Vårt Land overtar Strek

Mer motstrøms

Spørsmålet blir liggende litt i luften, før Strek-redaktøren selv svarer på det.

– Kraften i troen vår blir satt mer på prøve enn før. Å tro på ­Jesus er blitt mer motstrøms. Dermed utfordres man også sterkere på hva troen faktisk skal bety i livet, hva som står på spill. Jeg ønsker at Strek skal være et fordypningsmagasin, hvor vi finner næring til å forholde oss ­ærlig til realitetene, enten det dreier seg om eget mørke, egen styrke, eller om hvor dypt vi er elsket av Gud.

For å finne bærekraftige vilkår for sin egen tro, som senere skulle være med å sette kursen for Strek, har Asle Finnseth øst fra både katolske, ortodokse og lutherske kilder. Han er oppvokst i Misjonssambandet.

– Jeg har i voksen alder tatt et oppgjør med det jeg der opplevde som et altfor mørkt og ubibelsk syn på mennesket. Men jeg har nok tatt med meg noe av inderligheten, begeistringen for Jesus, og den lavkirkelige stå-på-viljen.

Tverrkirkelig

Asle Finnseth sier Strek vil gå i dybden på det som samler oss som kristne – det felles utgangspunktet som lå i kirken før den begynte å splittes opp på 400 og 500-tallet.

– Mer enn å problematisere det som skiller oss, ønsker vi å vise dybdene i det som samler. Det ligger en rikdom i den store, felles kristne tradisjonen som vi ofte bare skraper i overflaten av.

– Er Strek et korrektiv til en statskirke som er blitt kritisert for ikke lenger tørre å være kirke, men i stedet prøve å gjøre flest mulig til lags?

– Jeg tenker at Den norske kirke gjerne kan være mer frimodig på sin egenart, og den skatten som den forvalter. Den trenger ikke unnskylde seg for å ha verdens vakreste budskap, eller prøve så sterkt å bli likt og forstått, at den underslår hvor positivt utfordrende kristentroen er.

LES MIN TRO-INTERVJU MED ASLE FINNSETH: – Over tid ser du at Gud bryr seg

Ord på tanker

Strek-redaktøren ser tilbake på de siste ti årene med takknemlighet.

– Ofte hører man jo ikke så mye fra leserne. Det kan skyldes at også Strek serverer stoff som ikke berører. Men innimellom får vi vink om hva Strek, på sitt beste, kan bety.

I det nyeste nummeret – med temaet Mislykket: Hvor er Gud når våre drømmer dør – blar han opp på side 29. Der skriver abonnenten Hilde Katrine Sværen Hjulstad: «Jeg fikk et av de aller første numrene i hånda da troen­ møtte sin aller tøffeste kneik, og menighetsliv og den slags tok pusten fra meg. Strek har fulgt meg siden, og satt ord på tanker, og rommet refleksjoner som har bekreftet at, til tross for uro, tvil og mørke, så kan jeg befinne meg midt i Guds omsorg».

– Da, sier Asle Finnseth, med en finger under det ene brilleglasset, – skjønner jeg at Strek gjør noe viktig, noe som er verdt alt arbeidet. Det gir meg lyst og pågangsmot til å utgi mange flere magasiner.

Vårt Land + STREK = Sant

Magasinet STREK blir en del av Vårt Land! Hør de to redaktørene fortelle hvorfor. Les mer også her: http://www.vl.no/kultur/vart-land-overtar-magasinet-strek-1.903108

Posted by Vårt Land on Friday, December 16, 2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur