Kultur

Teolog inn i Nobel-jury

Den folkekjære forfatter Torgny Lindgren har fått sin etterfølger på stol nummer ni. Begeistringen er stor blant teologer når en av dem nå er valgt inn i Svenska Akademien.

Teologiprofessor Jayne Svenungsson (43) er valgt inn blant de atten som vokter det svenske språk og som tildeler Nobelprisen i litteratur. Fra desember inntar hun stol nummer ni og overtar dermed stolen etter forfatteren Torgny Lindgren som døde i vår.

Sjokkert

Hun trodde først det måtte være en feil.

– Jeg hadde aldri kunnet forestille meg dette. Men naturligvis er jeg kjempeglad, sier Jayne Svenungsson på hjemmesiden til Lunds universitet der hun er professor i systematisk teologi.

Hun hører til den yngre generasjon teologer som jobber tverrfaglig mellom teologi, filosofi, litteratur og historie. Selv om hun ikke er litteraturviter, håper hun å kunne bidra ut fra sin forskning.

– De store forfatterne har ofte det filosofiske og teologiske i klangbunnen. Forhåpentlig kan min kompetanse komme til sin rett på den måten, sier hun til Svenska Dagbladet.

Guds comeback

Temaet for hennes doktorgrad fra 2004 blir brukt for å illustrere hvordan hun kombinerer teologi og filosofi. Den var en drøfting av den fornyede, filosofiske diskusjonen om gudsbegrepet.

– Jeg tror jeg kommer til å få lese mye skjønnlitteratur, noe jeg ser fram til, sier Svenungsson.

«Teologene er tilbake på parnasset», skrev Joel Halldorf i Expressen. Kirkehistorikeren og skribenten hyller Svenungsson som en «eminent leser som taler direkte inn i samtiden». Han avrunder sin hyllest med å konstatere at «Gud er tilbake, religionen er igjen blitt synlig og teologene tar, (–––) igjen plass på arenaen.»

LES OGSÅ: Gud inntar samtidslitteraturen

Gratulasjonsflom

Jayne Svenungsson er et kjent navn i teologiske miljøer her i landet. Gratulasjonene florerte på Facebook i helgen. Dekan Aud Tønnessen ved Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo, gratulerte også.

– Vi er mange som gleder oss over at en god kollega får et ærefullt oppdrag, sier Tønnessen.

Samtidig framholder flere at utnevnelsen er en anerkjennelse av teologiens plass i offentligheten.

– Det skal sies at det ikke er alle teologer som vil bli spurt. Det er noe ekstra med Svenungssons stringente tanke og språklige sikkerhet, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Forsvarte det åndelige i litteraturen

Dyp innsikt

Professor Trygve Wyller understreker at Svenungsson i dag har et professorat med ærerike tradisjoner.

– Svenungsson er blitt en brobygger mellom mainstream teologi og andre strømninger særlig med røtter i jødisk inspirert filosofi. Svenska Akademien trenger hennes kompetanse fordi de bør ha folk som kjenner denne historien, sier Wyller.

LES OGSÅ: Kunne Vigdis Hjort fått Nobelprisen?

Moderne litteratur

Professor Marius Timmann Mjaaland framhever også hennes kjennskap til europeisk filosofi og navn som Heidegger, Levinas og Derrida.

– Jeg ser dette som et uttrykk for at Akademien ser hvor viktig teologisk og filosofisk kompetanse er for å forstå og verdsette moderne litteratur. Så og si alle store forfatterskap i nyere tid bygger videre på Bibelens fortellingstradisjon. Jon Fosse og Karl Ove Knausgård er norske eksempler, på det, sier Mjaaland.

LES OGSÅ: Tvilsom Dylan-pris

Lindgrens arv

Påtroppende Oslo-biskop Kari Veiteberg er også slått av hvor fint hun synes det er at Torgny Lindgren får en erstatter som i likhet med ham, har teologisk innsikt.

– Torgny Lindgren var en helt for mange av oss. Jeg synes det er fint at Akademien har sett at teologien er viktig for den offentlige samtalen, sier hun.

Flere har pekt på at Svenska Akademien kanskje har innsett at de trenger teologisk kompetanse særlig etter at de avga en høringsuttalelse om den svenske liturgien. Mange mente den avslørte en pinlig mangel på kunnskap. Aud Tønnessen har lest uttalelsen og skjønner kritikken.

– Det er lett å glemme at teologer er litterært skolerte. Vi er drillet i språk og grammatikk og er det noe vi har greie på, så er det å fortolke tekst, sier Tønnessen.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur