Kultur

Kammermusikk-overlapp

Onsdag kveld holder Risør kammermusikkfestival sin åpningskonsert. På samme tid spiller de tre forrige kunstneriske lederne konsert – på Fjord Classics i Sandefjord.

At de to kammermusikkfestivalene sammenfaller bunner i at Risør-festivalen i fjor sa opp sin kontrakt med Lars Anders Tomter som kunstnerisk leder, og vedtok å legge ned festivalen for 2017. Det skjedde i august, i november vedtok Risør-festivalen at de likevel skulle avvikle festival i 2017.

Tomter gikk i mellomtiden inn som kunstnerisk leder for Fjord Classics, som er en del av Vestfoldfestspillene, og fikk med seg flere av musikerne som var engasjert i Risør for 2017. Det førte til at de tre forrige kunstneriske lederne på Risør-festivalen, Leif Ove Andsnes, Henning Kraggerud og Lars Anders Tomter i kveld spiller konsert sammen i Sandefjord – samtidig med åpningskonserten i Risør.

LES MER: Kammerkrise i Risør

To festivaler

Leif Ove Andsnes ser det spesielle rundt kveldens konsert.

– Det er syv år siden jeg sluttet som leder i Risør, og når Risør kansellerte, ble det en åpning for at jeg kunne spille i Sandefjord i stedet. Vestfoldfestspillene hadde tidligere også spurt meg om å spille der. Jeg har bevisst valgt å ikke ta stilling til det som måtte være av konflikt rundt Risør-festivalen, og håper å komme tilbake dit når anledningen byr seg, sier Leif Ove Andsnes som synes det er flott at Risør likevel klarer å reise en festival i år.

– Nå må vi alle se fremover, sier han.

LES MER: Leif Ove Andsnes med ny festival i Rosendal

Overlapp

Andsnes mener det er plass til begge blant de snart 30 kammermusikkfestivalene i Norge. Selv startet han egen festival i Rosendal i fjor.

– Publikummet har i stor grad lokal tilknytning, og det er gledelig at det er grunnlag for så mange festivaler. Jeg håper det går bra begge steder, med det antall kammermusikkfestivaler vi har nå, er det nesten umulig å unngå overlapp, sier han.

Andsnes gleder seg til å spille Mozart og Stravinsky i Sandefjord.

– Jeg har spilt mye Stravinsky i det siste, men det er første gangen jeg spiller konserten for to pianoer sammen med Vikingur Olafsson, besetningen blir veldig orkestral med store klangutfordringer, sier Leif Ove Andsnes.

Kunstnerisk leder for Fjord Classics i Sandefjord, bratsjist Lars Anders Tomter, deler ansvaret med pianist Kathryn Stott.

– Kollisjonen i år har sin forklaring. Jeg håper det blir sunn konkurranse, kvalitet vil alltid overleve. Jeg håper at begge festivalene klarer seg, vi har tross alt et felles anliggende om å nå enda flere med god kammermusikk, sier Tomter som viser til at også Valdres sommersymfoni foregår denne uken.

Gerilja

– Bruker vi militær terminologi er opera og filharmoni tanksene i musikklivet, mens vi i kammermusikken er geriljakrigerne. Jo flere det blir av oss, desto bedre, sier Tomter.

Han vegrer seg mot å plukke ut favoritter på egen festival.

– Men jeg gleder meg til å høre Istvan Vardai spille seg gjennom samtlige Bach-suiter for solo cello. Og Philip Glass-konserten med pianisten Vikingur Olafsson i Sandar kirke blir også et høydepunkt, sier Tomter.

Festivalsjef Eirik Raude har hatt en travel tid siden Risør Kammermusikkfestival i november likevel bestemte å avvikle festival i 2017.

LES MER: Eirik Raude ny festivalsjef i Risør

– Dette er ikke en festival preget av nødløsninger. Vi har utviklet en ny programidé og takket være en kjempejobb fra vår nye kunstneriske leder, Enrico Pace, kan vi presentere et rikt program. Vi har opplevd stor velvilje fra musikerne, selv på kort varsel har mange stilt opp. Noen har måttet si nei, men vil komme senere, forteller Raude.

Risør-festivalen videreutvikler festival-ideen, og han er spent på responsen.

– Basisen er kammermusikk, men vi har også musikk som kommenterer den klassiske tradisjonen. Komponist Eivind Buene skal synge Schubert-lieder, akkompagnert av ham selv, det bryter litt ut av rammen. Og jeg gleder meg til å høre fiolinisten Kristof Barati spille Janacek, sier Eirik Raude.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur