– Vi må våge å dyrke de flinkeste
I dag er det flere forskere enn bønder og fiskere i Norge. – For å nå til topps i internasjonal forskning, må vi våge å dyrke de flinke, selv om det smerter dypt i vår egalitære sjel, sier nobelprisvinner May-Britt Moser.
I 2014 fikk May-Britt Moser Nobelprisen i medisin, sammen med Edvard Moser (t.h.) og John O'Keefe. – Prisen gir oppmerksomhet og bør brukes for alt den er verdt, sier hun.
Henrik Montgomery/NTB scanpix
I 2015 var det 76.000 personer som jobbet med forskning og utvikling i Norge, en firedobling siden tidlig 70-tall. Antall bønder og fiskere var 50.000. (SSB-tall for 2015).
De offentlige tilskuddene til forskning har økt jevnt i nesten hele perioden etter år 2000, svært få land kan vise til en tilsvarende vekst. Vi er også blant landene som har sterkest økning i artikkelproduksjon og siteringer, og antall doktorgrader har økt markant.
– Utdanningsnivået har økt, vi mottar flere utenlandske studenter og forskere, det satses mer ressurser og vi har fått mange nye støtteordninger, som blant annet støtter opp under unge, fremadstormende talenter. Nå kan flere av de beste utvikle seg i Norge og internasjonale talenter finner veien hit, sier forskningsleder Espen Solberg i NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning).
Bestill abonnement her
KJØP