– Hva sier du, det er hårreisende.
Billedkunstneren Sonja Krohn er opprørt. Som en av initiativtagerne til AKULBI, Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel, liker hun ikke budskapet i rapporten Norges ambassade i Tel Aviv har sendt hjem til Utenriksdepartementet.
Det gjør derimot lederen i bandet Hungry Hearts, Tonje Gjevjon:
– Jeg er for dialog, vi må snakke sammen, vi må møte de gode kreftene. Derfor reiste Hungry Hearts til Israel og spilte på Tel Aviv LGBT Film Festival i fjor. Og vi reiser gjerne til Israel igjen.
Hungry Hearts fikk reise og opphold betalt av Utenriksdepartementet, men valgte å gi pengene videre til arrangørene av festivalen.
LES MER Trondheims Israels-boikott skal sjekkes
Merkbar økning
Den ferske kulturrapporten Krohn og Gjevjon kommenterer kan utenriksminister Børge Brende (H) stolt vise statsrådskollegaen som har ansvaret for kulturporteføljen i Solberg-regjeringen, Linda Helleland (H):
«Det har vært en merkbar økning i kulturaktiviteter de siste årene med mange kulturelle arrangementer innenfor de fleste sjangre», skriv Elnor Gasanov, andresekretær med ansvar for kultur i 2016-rapporten som er godkjent av ministerråd Torunn Viste. Begge er utsendte diplomater ved ambassaden i Tel Aviv.
Både Brende og Helleland har nylig sagt klart i fra om at kulturboikott av Israel er uaktuell politikk for den blåblå regjeringen.
LES OGSÅ: Israel-suksess gleder Helleland
Kunstnere uenige
– Jeg vil bare minne om at et av de viktigste virkemidlene i kampen mot apartheid-staten Sør-Afrika, var kulturboikotten. Den sved virkelig – og det har de innrømmet i ettertid, sier Sonja Krohn.
Hun er derfor kritisk til kunstnerkollegaer som reiser til Israel for å fremme norsk kultur, ofte i samarbeid med Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet.
– Jeg, og vi som har signert oppropet til AKULBI er mot kulturelt samarbeid med den sionistiske staten Israel.
– Hva sier du til dem om ikke følger dere i synet på kulturboikott?
– Det er sørgelig.
Tonje Gjevjon er helt uenig:
– Jeg skjønner ikke hva man vinner ved å boikotte.
LES MER Norske offisersspirer på Israels-tur provoserer
Legitimerer okkupasjon
I oppropet fra AKULBI står det blant annet at «Israelske universiteter, forskningsmiljøer og kulturelle institusjoner spiller en nøkkelrolle i okkupasjonsstaten. Utstrakt samarbeid mellom staten Israel og vesten på disse feltene har bidratt til å legitimere undertrykkelsespolitikken. Vi ønsker ikke å bryte dialogen, men å ta ansvar og forklare våre kolleger hvorfor vi mener Israels behandling av palestinerne er uakseptabel.»
Vil ha mer
På kulturfronten har Norges ambassade i Israel følgende oppdrag: «(...) arbeider for å skape større interesse for og kunnskap om norsk kulturliv, samt å øke etterspørselen etter norsk kultur i Israel». Videre skal ambassaden «fremme bredden av norske kultursjangre og støtte samarbeid mellom norske og lokale kulturaktører, med fokus på kunstnerisk kvalitet og lokal etterspørsel. Det legges vekt på kontaktskapende arbeid og langsiktighet».
Gode møter
Ut fra oppdraget var 2016 et godt år, skriver ambassaden i rapporten som er sendt hjem til Norge:
«Økningen i kulturaktiviteter har blitt godt mottatt. Kontakten mellom norske og israelske kulturinstitusjoner er god, og det israelske publikummet slutter opp om norske eller norsk-realterte arrangement.»
– Vi hadde gode møter med mange palestinere, om blant annet følgene av den israelske okkupasjonen, sier Tonje Gjevjon i Hungry Hearts.
Fjorårets Israels-tur var bandets andre.