Kultur

Vårt Land og Dagen kjemper om kristenfolket

Sjefredaktørene i Dagen og Vårt Land ønsker begge å favne bredden av Kristen-Norge. Onsdag diskuterte de om det er mulig, og om det er plass for to kristne ­dagsaviser.

Kristelig Pressekontor arrangerer i kveld en debatt mellom sjefredaktørene Åshild Mathisen og Vebjørn Selbekk i henholdsvis Vårt Land og Dagen. Sistnevnte redaktør vokste opp med Vårt Land, men har i flere år vært sjefredaktør for Dagen. Han mener vi trenger begge de kristne dagsavisene.

– Jeg er glad for avisenes ulike­ stemmer innenfor både samfunnslivet og kristenheten. Selv om avisene er nokså forskjellige, mener jeg vi i stor grad «sloss» om de samme leserne, sier Selbekk.

– Jeg opplever at Dagen har et lokalavispreg som fanger en bestemt puls i kristen-Norge. Vårt Land har en bredere og mer riksdekkende profil, sier Åshild Mathisen.

Vil favne bredt

Dagen og Vårt Lands sjefredaktører tror begge­ at det kan være stimulerende med konkurranse mellom de to kristne dagsavisene.

– Slik NRK ble bedre av å konkurrere med TV2, vil Vårt Land bli bedre av å bli utfordret av ­Dagen, sier Mathisen.

Vebjørn Selbekk synes det over tid har kommet litt ulike signaler fra Vårt Land om hvorvidt de først og fremst vil satse på kristenfolket eller være en konkurrent til Aftenposten.

For Vårt Lands nye sjefredaktør er det ikke aktuelt å levere en bred mediepakke slik Aftenposten gjør.

– Vårt Land skal være en tydelig og meningsbærende nisjeavis innenfor kirkestoff, kristent kulturstoff, tro og inspirasjon. Vårt Land overtok nettopp magasinet Strek for å gi næring til troslivet. Slikt stoff skal vi være best på, sier Åshild Mathisen.

Med dét utgangspunktet tror hun Vårt Land kan favne bredden av kristen-Norge.

– Vi kan komme fra ulike kulturer, og ha ulike meninger om ting, men det er også mye som samler oss – og vi trenger et sted og snakke sammen. Vårt Land skal være et slikt fora.

Også for Dagens sjefredaktør er det en målsetting å favne bredden av kristen-Norge.

– Selv om Dagen-leserne i stor grad tilhører et lavkirkelig og frikirkelig miljø, har vi gjennom en bedre og bredere dekning av norsk kirkeliv sett at stadig flere har fått interesse for avisaen. Vi opererer med de samme ­arbeidsmetodene og kriteriene når det gjelder å lage interssant og rettferdig journalistikk som andre aviser. At vi på lederplass kan ha andre standpunkter, tror jeg de fleste både tåler og synes er interessant. Jeg tror for eksempel folk i Åpen folkekirke vil ha stor nytte av å lese Dagen.

DELTA I DEBATTEN: Er det egentlig plass til to kristne dagsaviser?

Religion på dagsorden

Selbekk tror også flere utenfor kirken, som kanskje heller ikke kaller seg kristne, i stadig større­ grad vil få interesse for både ­Dagen og Vårt Land.

– Det er fordi religion er blitt et så viktig tema i media generelt. Aldri er det blitt skrevet så mye om dette i media som nå, og det er klart folk blir både nysgjerig og interessert. Jeg vil tro i den grad at de vil ha stoff som går i dybden på dette, skrevet av kompetente folk, slik tilfellet er med Dagen og Vårt Land, i motsetning til de ofte mer overfladiske VG og Dagbladet, sier Selbekk.

Åshild Mathisen sier det for Vårt Land også i en slik sammenheng vil være naturlig å ta utgangspunkt i hva som var ­avisas opprinnelige fundament ved oppstarten i 1945.

– Utfordringen blir å finne ut hvordan datidens behov best mulig kan oversettes til dagens virkelighet. Gjennom vår kulturarv, og hvordan kristendommen har preget Norge, vil Vårt Land finne gull. Det siste halve året har vi for eksempel skrevet mye om bedehusenes betydning for samfunnet vårt, sier Åshild Mathisen.

LES OGSÅ: Vårt Lands journalist hyllet for å ha dekket 33 kirkemøter

Hver sin del

Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon, Knut Lundby, tror avisene Dagen og Vårt Land vil fortsette å fange opp hver sin del av kristen-Norge.

– Jeg vil tro Dagen er står nærmest det man tradisjonel sett kaller «kristenfolk», mens Vårt land har et bredere nedslagsfelt. Dette er også geografisk betinget, med sør-vestlandet som mest ­typisk Dagen-landskap. Jeg ­mener det er fullt mulig å forholde seg til begge disse målgruppene, 
og med de spenningene vi i dag ser innenfor det kristne landskapet, vil man i hvert fall ikke være tjent med en sammenslåing av Dagen og Vårt Land, sier Knut Lundeby.

LES OGSÅ: Vårt Land mister lesere

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur