Kultur

Martin Luther fremmet ­bokbransjen

Martin Luther var viktig for boktrykkerbransjens ­gjennombrudd.

Bilde 1 av 2

– Det var Luther som bidro til boktrykkerkunstens kommersielle gjennombrudd. Han forsto hvordan han skulle skrive slik at folk ville lese – og kjøpe – skriftene, sa professor Andrew Pettegree på reformasjonsseminaret ved Universitetet i Oslo.

Gutenberg

Boktrykking med løse typer var oppfunnet av Johann Gutenberg 20 år før Luthers fødsel. Men boktrykkingen hadde vanskelig for å slå gjennom kommersielt.

– De hadde ikke løst salgssiden for bransjen, sa Pettegree.

En av de få ting som lønte seg, var trykking av avlatsbrev. En av dem som hadde oppdrag for avlatskremmeren Tetzel, valgte å slå seg ned i Wittenberg og tilby sine tjenester til Luther. Det skulle bety et gjennombrudd for bransjen.

Også Lucas Cranach betydde mye. Han er kjent som Luthers portrettør og illustratør til hans skrifter. Men han var også en dyktig bokdesigner.

– Luther engasjerte seg ikke bare i teksten, men også i design og trykk-kvalitet. Han laget forholdsvis korte tekster. Små hefter på folks eget språk som dessuten så innbydende ut kunne kjøpes til en overkommelig pris fordi de kom i store opplag.

LES OGSÅ: Den fremmede ­reformasjonen

Nye publikasjoner

– Da Luther i 1518 for første gang skrev på tysk, en preken mot avlat, var det en enorm sensasjon. Prekenen ble trykt i en rekke byer. Dette var hans første forsøk på å skrive på sitt morsmål. Han endret de 95 tesene på latin til 25 avsnitt på tysk, som det tok ti minutter å lese høyt. Dette var en revolusjon i teologisk skriving, fortalte Pettegree.

Dette innledet en stadig strøm av nye publikasjoner fra Luther. Han utga i alt 5.000 verker, og en stor del av dem ble trykt i Wittenberg. Boktrykkerne ble byens rikeste borgere.

Takket være boktrykkingen fikk Luther gjort sine tanker kjent. Og takket være Luther fikk boktrykkerbransjen sitt gjennombrudd.

Indirekte ga Luther dermed også starthjelp til avisbransjen. Boktrykkerne var nemlig de første avisutgiverne, var Pettegrees sluttpoeng.

LES OGSÅ: Ønsker ikke reformasjonen i islamsk reprise

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur