Kultur

Synger duett med seg selv

Lørdag skal organist Ingrid Berg Tobiassen synge – og akkompagnere seg selv på orgel i Oslo domkirke. Duetten med seg selv er enestående i musikkhistorien.

Lørdag klokken 12 gjør Berg Tobiassen det helt spesielle stuntet under en konsert i Oslo domkirke:

– Komponist Henrik Ødegaard har skrevet det spesielle verket til meg, og jeg gleder meg til utfordringen. Det er uvant og litt krevende å bruke armer og bein – og sangstamme samtidig. Det er ikke ofte vi organister har sangroller, selv om jeg liker å henge meg med i salmesangen fra orgelkrakken, forteller organisten.

Gregorianikk

Utgangspunktet er en gregoriansk hymne (A solis ortus cardine) som mange vil kjenne fra Salmeboken: Der sola renn i himmelrand, som brukes på Maria budskapsdag. Den latinske teksten er fra 400-tallet, melodien er fra ca. år 1100, forklarer hun:

– Det føles litt eksklusivt å gjøre noe så spesielt, mannen min er også organist og han er litt misunnelig. Sangen og orgelspillet er vevd inn i hverandre, i store deler av verket synger jeg sammen med orgelet. Og i noen partier bruser orgelet litt på egen hånd, og har en kommenterende rolle.

LES MER: På orgelet i Sakshaug kirke skal det spilles på kubein

Meditasjon

Er dette et verk som kan brukes liturgisk?

– Ja, absolutt. Det kan for eksempel fungere fint som en meditasjon etter prekenen. I morgen synger jeg på latin, men det kan også fremføres ved å bruke den norske salmeteksten. Som i all gregorianikk formes rytmen av teksten, derfor vil verket formes ut fra hvilket språk man synger på. Verket er også utfordrende på den måten at man faktisk «spiller» på to instrument samtidig.

Klangfarger

Mange orgler har Vox humana (menneske-stemme).

– Jeg synes den orgelstemmen blir litt for nasal. Jeg gleder meg til å synge den vakre teksten om inkarnasjonsmysteriet selv – om «eit urørt hus, eit audmjukt rom – vert til Guds eigen heilagdom». Verket er fullt av undring, men har også mye utadvendt glede. Jeg gleder meg til å bruke et stort instrument med mye krefter, det åpner også for flere klangfarger i de vare partiene. Jeg har stor sans for Henrik Ødegaards musikk og har spilt flere av orgelverkene, og sunget de fine folketonearrangementene for kor.

Konserten åpner med Bach.

– Ja, jeg synes musikken basert på Vivaldis konsert for fiolin og strykere er lys og sommerfrisk.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

VL anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur