Kultur

Berlinfilharmonikerne til Røros 1. mai

Mandag startet billettsalget til Berlinfilharmonikernes konsert i Røros kirke 1. mai. Det tok to minutter å selge 900 billetter til topporkesteret.

-To minutter over ni var alle billettene borte, sier festivalsjef Bjørn Nessjø som har brukt resten av dagen på krisehåndtering. Særlig overfor de som møtte opp på festivalkontoret, eller ringte fordi de ikke lyktes å få billetter på nett.

LES MER: Ekspertenes tips – slik lytter du best til klassisk musikk

Vinterfestspill

– De kan håpe på den lille mulighet det er for at noen ikke løser inn nettbestillingen innen to døgn, sier Nessjø. Han er festivalsjef for Vinterfestspillene på Røros (17. – 20. mars) som også er arrangør for Berliner-filharmonikernes konsert 1. mai.

– Mye av grunnen til at vi fikk det eksklusive tilbudet er vårt utstrakte samarbeid med mange musikere fra orkesteret, og de bestemmer selv mye av det orkesteret foretar seg, sier han.

Nessjø sammenligner arrangementet med at man i Trondheim forgjeves har forsøkt å få Rolling Stones til byen, gjennom 30 år.

– Og det bør være en lettere oppgave enn å få Berliner-filharmonikerne til Røros. De har besøkt Norge to ganger tidligere, en gang på 60-tallet under Festspillene i Bergen – og i Operaen for noen få år siden, forteller han.

LES OGSÅ: Røros kirke i toppen av reiselivskåring

Bursdag

Orkesteret ble startet 1. mai 1882 og feirer dagen med konsert på helt spesielle steder.

– Dirigent Claudio Abbado innførte tradisjonen i 1991, og de har markert dagen i Norden bare én gang før. I 1998 spilte de på Vasamuseet i Stockholm. Jeg tror det er det særegne ved Røros som har vært avgjørende. I tillegg til de sterke forbindelsene mellom Bergstaden og Tyskland når det gjelder gruvedriften, som går helt tilbake til 1600 tallet. Nå drar vi veksler på de båndene som knytter oss sammen – gjennom musikken, sier Nessjø.

Hele gildet har en kostnadsramme på 4 millioner kroner, og konserten skal overføres til en rekke land både i og utenfor Europa.

– Dette er noe jeg bare får oppleve én gang i min levetid, og økonomien skal vi klare gjennom våre faste støttespillere, sier han.

– Vi er også veldig glade for å bli arena for Vilde Frangs debut med Berliner-filharmonikere, i Mendelssohns fiolinkonsert, sier Nessjø.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur