Kultur

Løfter sanggleden

Det klages over at folk ikke lenger kan julesangene. Hvordan skal man få opp sanggleden, Soul Children-leder, Ragnhild Hiis Ånestad?

– Først og fremst må barn og ungdom, men også voksne, få muligheten til å bli bedre kjent med, og lære seg, kjente og kjære allsanger. Enten det gjelder julesanger eller andre sanger. Før ­advent drillet vi inn 20 julesanger­ med Oslo Soul Children, og det skapte stor glede og entusiasme hos sangerme.

LES OGSÅ: Dette er historien bak salmen Mitt hjerte alltid vanker

– Hvordan skaper man en slik lærevillighet for gamle sanger og salmer?

– Jeg tror det har mye med hvordan man presenterer dem å gjøre.­ For barn og unge kan det være en idé at man velger en litt moderne variant av sangen, slik for eksempel Justin Bieber synger julesangene. Likevel har jeg erfart at også yngre mennesker setter pris på de gamle sangene i sin opprinnelige form. Ikke minst i adventstiden, som er så forbundet med minner og tradisjoner. Da blir de gjerne også nysgjerrige på historiene bak sangene.

– Kan historiene bak sangene også skjerpe sanggleden?

– Ja, absolutt. Når det gjelder julesangene, så går de jo rett inn i bibelhistorien. Spennende historier, både for liten og stor, vil jeg påstå. Det gjelder også andre eldre sanger som lenge har fungert som allsanger. I Soul Children maser barna nå om at vi må presentere gospelhistorien i sangene våre.

– Hvordan kan de forskjellige menighetene få mer fart på julefellessangene?

– Soul Children deltar på tre julegudstjenester, og da snakker jeg med presten på forhånd om hvilke­ fellessanger vi skal ha. Han kjenner naturligvis ­menig­heten sin best, men jeg har god kjennskap til barn og unges ­musikk- og sanginteresser.

– Hva var det som gjorde at du selv ble glad i å synge og spre sangglede?

– Jeg fikk det inn med morsmelka,­ for både mamma og pappa var aktive i musikklivet i Kragerø. Men også gjennom møtene i Frikirken, hvor det var mye sang og musikk, også allsang.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Synes du skolen og familien har et ansvar for å formidle­ den gamle sangskatten og sang­glede til barna?

– Ja, det synes jeg. I familiene kan sanginteressen være veldig forskjellig, derfor mener jeg vi som driver barne- og ungdomskor har en enda viktigere oppgave på det området.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur