Kultur

Knyter igjen skolesekken

Bare Akershus, av alle landets fylkeskommuner, vil betale artistene det Musikernes fellesorganisasjon (MFO) mener er en anstendig godtgjørelse for å stille opp for landets skoleelever.

– Honorarene til artistene har stått stille siden 2012, og det er ikke snakk om akkurat høye honorarer, sier nestleder i MFO (Musikernes fellesorganisasjon), Anders Hovind.

Hovind, som også sitter i kunstnernettverket DKS' forhandlingsutvalg, hadde ønsket seg langt bedre respons på den reviderte rammeavtalen de har lansert for oppdrag i den kulturelle skolesekken (DKS).

– Det er også tildels store forskjeller på hva som betales fra den ene fylkeskommunen til den andre. Derfor er det skuffende at bare Akershus så langt har sagt ja til vårt forslag om dekking av reisedager og heving av honorar. Andre fylker er på glid, men flere har også vært direkte avvisende, sier Hovind.

LES MER: Slår ring om den kristne kulturarven

Motstand

– Hvilken fylkeskomme er minst villig til å godta forslaget deres?

– Vestfold. De har varierende satser, og ønsker å forhandle honorarene individuelt. De ønsket heller ikke å slutte seg til den forrige avtalen vi hadde med flesteparten av fylkeskommunene.

Hovind sier de først prøvde å få til en samlet avtale med alle landets fylkeskommuner, men at de møtte så mye motstand at de måtte finne en ny strategi.

– Vi valgte å ta fylkene hver for seg. Siden Akershus tidlig var så imøtekommende, mente vi det var et godt utgangspunkt for å få orden på ting i resten av landet også. Etter hvert som flere fylker sannsynligvis vil inngå lignende avtaler, blir det vanskeligere for de andre å stå utenfor.

Facebook og Twitter!

Nei til veldedighet

At en del artister godtar de beskjedne godtgjørelsene fordi de synes det er så meningsfylt å være en del av på Den kulturelle skolesekken, synes han for så vidt er fint.

– Men jeg ser ingen grunn til at man skal drive veldedighet overfor fylkeskommuner, som tross alt har penger. Derfor oppfordrer vi våre nettverksmedlemmer å slutte rekkene, og ikke å akseptere noe dårligere godtgjørelse enn det Akershus nå har godtatt.

Møter Kulturdepartementet

Direktør i kultursektoren i Vestfold fylkeskommune, Arild Moen, har nettopp vært i et møte i Bergen sammen med andre kultursjefer i Norge, når vi treffer ham på telefonen. Der ble det bestemt at han sammen med assisterende fylkesdirektør i Akershus, Toril Østerdal, skal ta et initiativ overfor Kulturdepartementet (KUD) til et møte for blant annet å diskutere utfordringen ved at det ikke er en felles ordning når det gjelder honorering til kulturarbeidere innenfor Den kulturelle skolesekken.

– Vi kontakter KUD i begynnelsen av denne uka, og så håper jeg vi kan få i stand et møte før sommeren. Der ønsker jeg meg er en felles rammeavtale når det gjelder disse oppdragene, finansiert over det nasjonale budsjett.

At Anders Hovind i MFO hevder Vestfold fylkeskommune er dårligst i landet på dette feltet, sier Moen får stå for hans regning.

– Skulle vi i Vestfold ha gått inn på samme avtale som Akershus fylkeskontor har gjort, ville vi trengt en million kroner som vi ikke har. Skulle vi likevel ha inngått avtalen, ville konsekvensen blitt å gå ned på antall tilbud til skolene, noe som hadde gitt artistene færre jobber og elevene færre kulturtilbud. Vi har presentert for politikerne i Vestfold at vi mangler midler til økte honorarsatser. Skulle svaret derfra bli positivt, så får vi ta det derfra. Men det beste hadde vært et felles nasjonalt budsjett.

Arild Moen sier de satser hardt på at de kulturarbeiderne inn mot skolene skal trives.

– Arbeidet deres er viktig, og vi gjør vårt beste med de midlene vi har.

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur