Kultur

Medfølende mørkt alvor

Som liten var Georg Kristoffer Fjalsett ofte fortvilet over lidelsen han ikke fikk gjort noe med. Nå synger han om den.

30-åringen vokste opp i Bærum, som sønn til Norges største gospelstjerne på 1970-tallet, Kjell Fjalsett. De siste ti årene har han bodd i Kristiansand, hvor han ved siden av jobben som historieformidler ved Stiftelsen Arkivet, nettopp har gitt ut sin andre plate, Breathe:Inhale/Exhale.

– Musikken min og livet mitt er to sider av samme sak. Møter med egen familie og venner, elevene jeg underviser, og de ofte alvorlige temaene jeg befatter meg med jobbmessig fra 2. verdenskrig, får innflytelse på tekstene mine. Lys og livsglede følges av et mørkt alvor. Ytterpunktene inspirerer meg, sannsynligvis fordi det er slik livet er, sier den 30 år gamle barnefaren.

Andres problemer

Når han anslår at omlag 70 prosent av tekstene heller mer mot det mørke enn det lyse, er det ikke tilfeldig.

– Det triste, såre og vanskelige, som jeg ofte ikke greier å sette ord på, opptar meg. Ikke fordi jeg opplever meg som en dyster person, mer på grunn av at jeg helt fra jeg var liten har engasjert meg i andres problemer og lidelse. Det kunne være tungt å bære, særlig fordi jeg sjelden fikk gjort noe med det.

LES OGSÅ: Skinnbukser og leopard på Skjærgårds

Fremdeles bærer han i seg et ønske om å gi andre mennesker anerkjennelse og respekt for hvem de er, og for den situasjonen de av forskjellige grunner befinner seg i. Nå kan han synge om det.

– Jeg har selv ved flere anledninger brukt andres sanger til å takle mine egne utfordringer.

Skjebner og prøvelser

Nylig laget Georg Fjalsett et undervisningsopplegg kalt «Den vanskelige historien»; blant annet om tyskerjentene og NS-barna, som også fikk merke krigens ubarmhjertighet.

– Folks skjebner og prøvelser, enten de er av nyere eller eldre dato, og skriver seg fra den ene eller den andre leiren, ligger ofte enten som et bakteppe, eller lengst fremme i sangene mine.

Låten «Saturday» fra den siste plata, handler om en ung mann som tar livet sitt. I «Water Breaking Through», møter vi en mann som nettopp har mistet kona si, og funderer på om det fins fnugg av mulighet for at de skal møtes igjen.

– Ting er ofte vanskeligere og mer sammensatt enn hva man skulle tro, enten det gjelder krig, kjærlighet eller religion.

– Melodiene er dine bemerkelsesverdig muntre til å ha så alvorlig tematikk?

– Det skyldes at jeg elsker kontraster, men også at det lyse og melodiøse er en såpass stor del av de musikalske inspirasjonskildene mine.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fremdeles kan han merke innflytelsen fra Simon & Garfunkel, de store heltene under oppveksten. Det samme gjelder nyere artister som Sufjan Stevens, Ryan Adams og Odd Nordstoga. Likheten til faren Kjell Fjalsetts gospelpop, er det vanskelig å merke. Det betyr ikke at den ikke har påvirket ham.

Tro og tvil

– Jeg var med pappa på en rekke konserter hvor han sang. Jeg fikk være med å synge på kristne leirer vi var på. Pappa har både inspirert og veiledet meg.

Likevel falt det ikke naturlig for Georg Kristoffer Fjalsett å videreføre den direkte evangeliske forkynnelsen opphavet hans i flere år var en musikalsk foregangsmann for i Norge.

– Jeg har vært mer opptatt av å formidle tro og tvil, enn forkynnelse basert på barnetroen min. Studier om kirke og politikk, hvor jeg har vært nødt til å se kristendom og andre religioner fra utsiden, har nok gjort sitt til at trosaspektet mitt med årene har endret karakter. Det høres også i sangene mine, som ikke akkurat har noe lovsangspreg.

Intimkonserter

Fjalsett ­beskriver den nye plata som mindre selvhøytidelig, og mindre­ polert, enn forgjengeren.

– Det har vært en læring, at en plateinnspilling først og fremst skal være på mine premisser. Og at det sjelden lønner seg å ha høye skuldre når man spiller den inn. Jeg kan blant annet takke produsenten min, Thom Hell, for at jeg denne gangen har vært så avslappet.

Dette gjenspeiler også Fjalsett sitt syn på artistlivet.

– Det er befriende ikke å være på et stort plateselskap, med de forventningene og kompromiss­løsningene dét gjerne medfører. Noe av det jeg liker aller best, er intimkonserter hvor jeg kommer tett på folk. Enten det er ombord på ei seilskute, i et tilfluktsrom, eller på en trang studenthybel. Kommer det 10 – 15 personer, er det helt flint.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur