Dropper litteratur som lærer legestudenter om sykdom og død
Skjønnlitteraturen gjør leger bedre rustet til å se helheten i sykdomsbildet, sier forsker. Nå strykes disse timene fra medisinstudiet i Oslo.
Legestudent Anders Malkomsen har sommerjobb på Akerselva sykehjem. Han har dr. Relling fra Vildanden som legeideal og synes det trist om ikke legestudiet lenger skal få innspill fra litteraturen.
Lars Flydal
Ved Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo har studentene siden 1996 fått undervisning om legerollen sett i lys av litteratur, kunst og musikk. Fra kommende høst er disse timene strøket fra studieplanen.
Førsteamanuensis Anne Helene Kveim Lie er blant dem som har undervist medisinstudenter i litteratur. Hun er legeutdannet og jobber med medisinsk historie ved Institutt for helse og samfunn (UiO).
– Det er synd at disse få timene strykes fra studieplanen. De unge studentene har lite erfaring, og her kommer litteraturforståelse inn som et godt redskap for å utvide kjennskapen til hvordan det er å leve med sykdom og død. Jeg tror de blir bedre klinikere av å lese skjønnlitteratur og studere bildekunst. Det gir god øvelse i å tolke sykdomsbilder, og er et nyttig supplement til det rent medisinske i studiet, sier Kveim Lie.