Kultur

Vet du hvorfor du bør dele flere kattebilder på nettet?

Det kan være bra for demokratiet.

Det er ikke lenger bare de søte kattene som er konger på internett. Verdens mest populære katt for øyeblikket har blitt kjendis fordi hun er gretten.

Grumpy Cat har 5,8 millioner følgere på Facebook, og selvfølgelig sin egen agent, Ben Lashes, som har spesialisert seg på å representere nettkjendiser som henne og youtube-fenomenet Keyboard Cat.

– Da jeg først fortalte folk at jeg er manager for en katt som har på seg en skjorte og spiller keyboard, trodde noen jeg var gal, mens andre sa: «Kult, jeg elsker Keyboard Cat!» sier han i et intervju med Time.

1001 katt. Nå har Grumpy Cat fått filmkontrakt, og skal spille hovedrollen i en julefilm som skal ligne både Hjemme alene og Die Hard. Og hun er ikke uerfaren foran kamera.

Da kattematprodusenten Friskies skulle spille inn en ny reklamefilm før jul, gjorde de akkurat som skjønnhetsbransjen – leide inn de hotteste kjendisene i målgruppen. I filmen kan du se både Grumpy Cat, den storøyde Lil Bub, Hamilton the hipster cat, som er kjent for sin hvite hipsterbart, og Colonel Meow, som har havnet i Guinness rekordbok fordi han hadde verdens lengste pels, hive innpå med fristende friskiesbiter. Sistnevnte døde brått i januar, og kjendisnettstedet TMZ skrev at det var «en katt-astrofe».

Nerdefavoritt. – Jeg syns regjeringen bør være mer opptatt av sammenhengen mellom katt og innovasjon, sier Eirik Newth.

Han er forfatter, astrofysiker og katteentusiast og har naturligvis telefonen i den ene hånda og klør katten Linus på magen med den andre mens han prøver å svare på hva som er greia med katter og internett. Newth tror ikke det er tilfeldig at alt fra Ernest Hemingway til John Lennon var kjente katteelskere.

– Katter har en væremåte som gjør at den er populær blant nerder og fritenkere. De er sære, nysgjerrige og uavhengige, og på den måten legemliggjør katten nettets beste verdier.

Hunder prøver for hard. Spørsmålet er ikke hvorfor katter, men hvorfor ikke hunder? mener Jack Sheperd, som styrer nettstedet Buzzfeeds seksjon for søte dyr. Han tilbyr sin egen teori i en kommentar i The Guardian: Hundene prøver for hardt.

– Når en hund legger seg i en eske eller tar på seg rar hatt, er det fordi han desperat prøver å imponere deg. Når en katt gjør det samme, er det fordi den følte at det var riktig å gjøre der og da. Det er kult, og uten bekymring for hva andre tenker. Det er kunst for kunstens del.

Michael Newall, som er kunstfilosof ved universitetet i Kent, mener at vi elsker katter fordi de ligner babyer. Kattene trigger morsinstinktet vårt med sine store øyne, små neser og runde hoder. En annen teori går på at hundene har egne parker der eierne kan møte hverandre, mens katteeiere må bruke internett.

Forandrer verden. Men kattebildene har faktisk en viktig demokratisk rolle i samfunnet.

Kristine Ask er universitetslektor ved Senter for teknologi og samfunn på NTNU, og har forsket på hvordan morsomme bilder av katter har forandret verden. For selv om kattebildene ikke nødvendigvis er så viktige i seg selv, har de en viktig funksjon i sosiale medier.

– De nettverkene vi danner gjennom sosiale medier har stort potensial for makt og politisk endring. Men disse nettverkene må vedlikeholdes, sier Ask.

I det fysiske livet kan man vedlikeholde jobbnettverket ved å dra på tur sammen, eller familien ved feire bursdager. På internett handler det om å dele. Og hva er enklere å dele enn bilder av søte katter?

– Katter gjør morsomme ting. Dessuten er det ingenting politisk ved katter. Hvis du deler et bilde på Facebook av en dame i niqab, så kan du forvente å få en del krasse kommentarer eller folk som er uenige. Men det skaper ikke mye debatt eller ubehag dersom man deler bilder av søte katter, forklarer Ask.

– Kattebilder er internettversjonen av å snakke om været.

Lørdag er kattedag. Nettstedet 4chan, som var kjent for store politiske aksjoner mot blant annet scientologkirken, startet trenden. De innførte caturday, en lørdagsutgave med bilder av søte katter.

– Dette forumet, som vanligvis er fullt av porno, krangel og løgner, ble hver lørdag fylt med kattebilder. Det var en slags spøk om at i veldig mye av det vi holder på med på nettet, viser vi fram våre mørke hemmeligheter, mens på caturday skulle vi glede oss over det søte og ufarlige, forteller Ask.

Kattene spredte seg videre på nettet, blant annet til bloggen I can has cheezeburger, der LOL-kattene ble et fenomen. Ved å sette en artig tekst på dårlig engelsk over et bilde av en rar katt, ble kattene et humorfenomen.

Japanerne gikk foran. Eirik Newth tror japanerne har noe av skylda for at katter nå har blitt kjendiser på nett. De var tidlig ute med å ha smarttelefoner og har alltid hatt et spesielt forhold til katter. Nettets største kattekjendis gjennom tidene, den eske-elskende katten Maru, er japaner.

– Eieren kan faktisk leve av de rare tingene Maru gjør. Det er jo en pussig greie, men hvis du lever sammen med katter, så skjønner du hva som tiltrekker folk. Katter har snodige personligheter og gjør rare påfunn helt på egenhånd, sier Newth.

Allerede på 1870-tallet rigget den engelske fotografen Harry Pointer opp katter med hatter og sykler i fotostudioet for å ta morsomme bilder. I dag har kattevideoer på internett blitt så populære at de har fått sin egen festival, som i år arrangeres for tredje gang i Minneapolis.

Katteskurker. Eirik Newth er derimot ikke så sikker på om Grumpy Cat vil takle overgangen fra nett til langfilm.

– Kattene eier internett, men mainstreammediene er eid av hunder. For hver eneste kattefilm, har du hundre hundefilmer.

Han bruker Walt Disney som eksempel på at Hollywood er mer positive til hunder enn katter. Her er som regel hundene helter og kattene skurker.

– Uansett hvor morsom Grumpy Cat er, så vil nok aldri kattefilmer gå så bra som hundefilmer. Jeg tror det er fordi katter byr på så mye underholdning i det virkelige liv at eierne ikke trenger gå på kino. Hundeeiere har et større behov for å leve ut drømmene sine på film, sier Newth, og legger kjapt til:

– Og jeg er ikke fordomsfull i det hele tatt.

Han regner ikke med at kjendiskatter som Grumpy Cat vil være populære for alltid, men tror at det vil være plass til kattene på nettet.

– Jeg er helt sikker på at akkurat nå mens du skriver dette, sitter den en nerd ved skjermen sin og tenker ut et nytt og genialt kattekonsept.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur