Kultur

Therese Johaug avgjorde verdenscupen

Therese Johaug knuste Marit Bjørgen på søndagens jaktstart og vant verdenscupen sammenlagt for første gang.

Etter seieren på lørdagens skiathlon gikk Johaug ut med 15 sekunders ledelse på den 10 kilometer lange jaktstarten i fri teknikk.

Bjørgen åpnet hardt og hadde kuttet forspranget med fire sekunder etter 2,5 kilometer, men så satte Johaug opp farten. Halvveis var avstanden igjen på 15 sekunder, og Johaug fortsatte å øke ledelsen.

Slapp jubelen. Nansen-løperen kom alene inn på stadion og kunne slippe jubelen løs da hun krysset målstreken. Bjørgen kom i mål 29 sekunder senere og gratulerte lagvenninnen med en klem.

Før jaktstarten skilte det kun sju poeng mellom de to norske langrennsstjernene. Dermed ville vinneren av søndagens avsluttende etappe i minitouren også stikke av med sammenlagtseieren i verdenscupen.

Heidi Weng spurtslo finske Kerttu Niskanen og tok tredjeplassen i minitouren som avsluttet verdenscupen.

Sundby feiret. Martin Johnsrud Sundby (29) har for lengst avgjort verdenscupen sammenlagt, men la ingenting imellom da han parkerte konkurrentene og vant søndagens jaktstart i Falun.

Canadiske Alex Harvey og russiske Alexander Legkov ga Sundby kamp om verdenscupseieren, men mot slutten av jaktstarten viste nordmannen enorm styrke. Først parkerte han Legkov, deretter Harvey, som slo ham på lørdagens tremil.

– Han slo meg i går, så jeg var veldig giret på å avgjøre dette rennet på oppløpet, sa Sundby til NRK.

Harvey gikk i mål seks sekunder bak Sundby, mens Legkov til slutt havnet elleve sekunder bak.

– Jeg har følt meg bra i hele sesongen, men jeg hadde aldri drømt om at det kom til å bli så bra som dette. Man skal ikke regne med at slike sesonger blir hverdagskost, sa Sundby.

Sjur Røthe gikk inn til 8.-plass og ble med det nest beste nordmann. Eldar Rønning endte på 10.-plass.