Kultur

Satser ekstra på kultur i nord

Giske lar kulturkronene regne over landsdelen.

Bortsett fra det institusjonstunge Oslo, skal ingen i Kultur-Norge få større økning i bevilgningene enn den nordnorske landsdelen, lover Trond Giske.

Trond Giske presenterte i Tromsø bibliotek mandag en egen handlingsplan for kultur i nordområdene. Her lover kulturministeren å fortsette institusjonsbyggingen, utvide kultursamarbeidet med Russland og å gi mer penger til kulturen i nord.

Øker mer. Kultur er en viktig del av regjeringens nordområdesatsing. Med denne handlingsplanen lover vi at kulturbevilgningene til den nordlige landsdelen skal øke forholdsvis mer enn i resten av landet, sier Giske til NTB.

Men han må gjøre et unntak for Oslo som vil få en større økning på grunn av de mange kulturinstitusjonene der. Giske la også fram en skryteliste for de siste fire årene som viser at bevilgningene til kulturtiltak i Nord-Norge over statsbudsjettet er økt med 33,6 prosent de siste fire årene. Nordland, Troms og Finnmark mottar i år 9,69 prosent av totalbudsjettet til Kultur- og kirkedepartementet.

Også nedleggelser. Lovnadene om ekstra satsing på nordområdene ble godt tatt imot i Tromsø, men ikke uten skeptiske bemerkninger. Det ble lagt merke til at kulturministeren utelukkende snakket om kultur, og ikke nevnte kunst en eneste gang i sin presentasjon. Kulturministeren unnlot også å nevne at Nordnorsk kulturråd er lagt ned i de rødgrønnes regjeringstid.

Dersom Giske holder løftene om å gi forholdsvis mer til kulturformål i Nord-Norge, er det vel og bra. Men vi må huske at det i så fall vil bety en start på å løfte landsdelen opp på samme nivå som resten av landet, sier Ulf Jensen til NTB. Han er direktør for den klassiske musikkfestivalen Nordlysfestivalen.

Nasjonalt viktig. I handlingsplanen går Kulturdepartementet i detalj gjennom alle de kulturtiltakene i Nord-Norge som mottar støtte fra departementet. Giske understreker at det ikke bare er til gunst for landsdelen, men for nasjonen Norge at det satses på kultur i nord.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur