Når krenkelser gjøres om til maktspill

En fersk bok om varslerne i Ap tydeliggjør en trend i både partiet og norsk presse: Varslene blir mistenkeliggjort og redusert til rått maktspill. Ingen andre metoo-varsler blir omtalt på denne måten.

l
MØTE MED PRESSEN: Trond Giske har flere ganger uttalt seg i pressen om metoo-sakene. Høsten 2017 var han i Dagsrevyen og snakket om varslene. Her møter han pressen på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø, der han deltok for å snakke om medias håndtering av Metoo.
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kom boka Varslerne, en fortelling om Giske-saken, seksuell trakassering og kulturen som tillater det, av Heidi Helene Sveen. Hovedlinjene i de fleste historiene er kjente fra før. Det nye i boka er at varslerne får fortelle sin egen historie. Derfor er boka definitivt verdt å lese.

Allerede i januar 2018 ble det klart at partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng trodde på varslernes historier. Arbeiderpartiet sendte ut en pressemelding med følgende tekst: «Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.»

Motreaksjonene var mange og harde. Ikke minst fra miljøet rundt Trond Giske og hans kone Haddy Njie. I boka til Njie gjør hun varslernes sosiale status til et poeng. Hun skriver: «De som har varslet om Trond, er ikke maktesløse. De fleste er like privilegerte som oss og gjør karriere i politikk, kulturliv og organisasjoner.»

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS