Den vanskelige samtalen om kjønnsidentitet

Fokuset i kirkens kurs er å skape trygge rom for LHBT-personer. Det er viktig. Men kursets tema er mye større. Disse tingene har vi ikke drøftet skikkelig i kirken. Er det for sent?

L
RETT FRAM? Er dette et «ganske rett-fram opplæringskurs»? Her får altså kvinner vite at det er «fordommer» hvis de protesterer mot at transkvinner, som biologisk sett er menn, kommer inn i deres toaletter, skriver Halvor Norhaug.
Publisert Sist oppdatert

Som en del av kirkens nødvendige arbeid med likeverd, inkludering og mangfold, pågår det et obligatorisk kurs for alle kirkens ansatte med tittelen Kirken skaper trygge rom.Kurs for økt kompetanse i møte med LHBT+-personer i kirken. Kurset skal sikre trygge rom for alle i kirken, særlig minoriteter, og gjøre kirken til en bedre arbeidsgiver for alle.

Kursmaterialet er utarbeidet av kirkens eget LHBT-utvalg, og utvalgets leder, Kristine Sandmæl, sier i et intervju med VL at dette er «et ganske rettfram opplæringskurs», som ikke sikter på å få noen til å endre syn om LHBT+ Dette sa hun etter at Frimodig kirke i sommer oppfordret til boikott av kurset fordi det av noen deltakere ble opplevd som altfor ensidig.

I teksten som ledsager bildene som vises i kurset står det: «Kjønnsidentitet dreier seg om hvilket kjønn en person ser seg selv som. En person som har samme identitet som sitt opprinnelige biologiske kjønn, kaller vi cis-person. En del mennesker opplever at det kjønnet de er tildelt ved fødsel, ikke stemmer overens med det kjønnet de kjenner seg som og identifiserer seg med. Det er vanlig å gi disse menneskene betegnelsen transperson. Det finnes flere kjønnsidentiteter enn cis og trans.»

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS