Nyheter

Den største etter Jesus og Maria

Vanligvis feires dødsdagen til helgenene. Johannes døperen er et sjeldent unntak.

Bilde 1 av 13

St. Hans feires for å minnes døperen Johannes, som var profeten som pekte på Jesus og døpte ham.

Første gang Johannes omtales i Bibelen, er da Maria, mens hun var gravid med Jesus, besøkte sin slektning Elisabeth som da ventet barn. Evangelisten Lukas forteller at da barnet i Elisabeths mage hørte Marias stemme, sparket det av fryd.

«Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd»

LES OGSÅ: Er du oppkalt etter døperen?

Ifølge oldtidsteologen Augustin ble døperen Johannes da frigjort fra arvesynden i mors liv. Siden han aldri skal ha syndet, feires fødselsdagen, hans i stedet for dødsdagen. Det er bare to andre bibelske personer som feires på fødselsdagen, nemlig Jesus (24./25. desember) og Maria, Jesu mor (8. september).

SE BILDESERIE AV JOHANNES-KUNST I TOPPEN AV SAKEN.

Trodde han var Messias

Jesus og Johannes møtes igjen om lag 30 år senere ved Jordan-elven. Da hadde Johannes i en periode reist rundt i området og forkynt en dåp til omvendelse. Lukas forteller at folket hadde store forventninger til Johannes, og mange tenkte at han var Messias. Men det ville ikke Johannes være med på:

«Jeg døper dere med vann. Men det kommer en som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å løse sandalremmen hans.»

Folk lot seg døpe, og blant dem var Jesus.

LES OGSÅ: Du kan ikke tenne St. Hans-bål hvor som helst

Blant de viktigste helgenene

For den ortodokse kirken er Johannes en av de viktigste helgenene. Han er blant de mest avbildete på ikonene, ofte sammen med Jesus og Maria.

– St. Hans regnes for å være en stor høytid, forteller Christoforos Schuff, prest i Den ortodokse kirke.

Johannes feires med en vigilie, som er en kvelds- eller nattgudstjeneste. Liturgien er som en vanlig gudstjeneste, men alle hymnene er byttet ut med salmer som passer til feiringen av døperen Johannes.

– Høydepunktet er selvsagt nattverden, forteller Schuff.

Minnedagen for døperen Johannes er egentlig den 24. juni, men – som med mange store, kristne festdager – har tradisjonelt blitt feiret med kvelds-/nattgudstjeneste ved inngangen til selve datoen. Derfor har 23. juni festet seg som den tradisjonelle festdagen, på samme måte som julefeiringen – der julaften mange steder er viktigere enn første juledag.

LES OGSÅ: Ulik St. Hansfeiring

Navnefest er viktig

Utover gudstjenesten feires ikke døperen Johannes med spesielle tradisjoner i Den ortodokse kirke.

– Men vi ortodokse feirer ofte navnedag, så hadde jeg hett Johannes, hadde denne dagen vært ekstra stor, forteller Christoforos Schuff.

Ortodoks navnedag feires på minnedagen for helgenen, da inviterer man gjerne venner og familie til et måltid og gir dem symbolske gaver.

– Jeg oppfordrer til at man byr inn de fattige i stedet for de mektige, for å vise at man ikke feirer dagen for sin egen skyld, sier Schuff.

LES OGSÅ: St. Hans-tradisjonen biskopene ville forby

Dramatisk død

En stor del av Johannes forkynnelse var refs, blant annet refset han landsfyrsten Herodes fordi han levde med sin brors kone Herodias. Dette kunne ikke Herodes akseptere og fikk Johannes fengslet.

Evangelisten Markus forteller at Herodias helst ville få Johannes drept, men at Herodes egentlig hadde stor respekt for ham og holdt ham som en hellig og rettferdig mann: «Når Herodes hørte ham, ble han urolig og rådvill, men likevel hørte han gjerne på ham.»

Men så bød anledningen seg for Herodias: Da kong Herodes feiret bursdagen sin, kom Herodias datter inn og danset for festdeltakerne. Kong Herodes ble så betatt at han lovet henne hva hun måtte ønske. Ønsket var enkelt, men dramatisk: Johannes' hode på et fat.

Markus forteller at Herodes ble bedrøvet, men siden han hadde sverget foran alle gjestene, turde han ikke å gå tilbake på løftet. Bøddelen ble tilkalt og Herodias fikk endelig viljen sin.

Johannes disipler kom og hentet liket og gravla ham i Sebaste i Samaria.

Flere festdager til minne om Johannes

I tillegg til St. Hans, er også andre også Johannes-dager blitt feiret:

7. januar: Johannes døper Jesus

24. februar: Første og andre gjenfinnelse av Johannes' hode.

25. mai: Tredje gjenfinnelse av hodet

29. august: Dødsdagen, kalles for Decollatio (halshogging)

24. september: Johannes' unnfangelse

Kilder: bibelen.no, katolsk.no, Store norske leksikon, Wikipedia

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter