St. Hans-bål er tradisjon over hele Nord-Europa. I Norge er tradisjonen særlig utbredt langs kysten. Bålene varierer fra små «kaffebål» til store instalasjoner. Ålesund innehar verdensrekorden for St. Hans-bål med en høyde på over 40. meter (Slinningsbålet).
I utgangspunktet er det ikke tillatt å gjøre opp ild i utmark mellom 15. april og 15. september. Men på St. Hans-aften er det en «allmenn» aksept for å bryte forbudet, ifølge Hans Arne Madsen, leder for forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning.
• Bålet skal være minimum 100 meter unna brennbare opplag/bygg og skogmark.
• Brenningen skal meldes til brannvesenet. Meldingen skal opplyse om ansvarshavende, noen ord om forebyggende tiltak og hvor og når brenningen finner sted.
• Ellers plikter den som ønsker å gjøre opp ild og følge med på vær og vind, samt følge instruksjoner fra myndighetene.
Men skulle forholdene tilsi det, vil brannvesenet kunne ilegge totalforbud mot bål.