Suveren historieskriving om Morgenbladet

Erik Rudeng har på en suveren måte kontekstualisert Morgenbladets historie politisk og intellektuelt gjennom 1800- og 1900-tallet, skriver Rune Slagstad.

Norges andre rotasjonspresse, JGA Eickhoff, ble montert i Morgenbladet 1888.Bildet er fra 1890-årene og fra venstre:Stereotypør Iver Olsen, maskinmester Axel Rosenberg, Filip Skogstrøm, Even Eilertsen, masinist Julius Bernhard Jenen og Carl Olsen (senere Lund).
PRESSE: Norges andre rotasjonspresse, JGA Eickhoff, ble montert i Morgenbladet 1888. I sin biografi over avisas 200-årige historie, briljerer Erik Rudeng, ifølge anmelder Rune Slagstad.
Publisert Sist oppdatert

Erik Rudengs Morgenbladet – en historie for seg er en rik bok. Det er ikke ofte at en forfatters kildenærhet, som her, er paret med en velformulert fortellerglede. Via nærlesning av Morgenbladets daglige utgivelser gir den et beriket bilde av det moderne Norges historie.

Den 836 siders tykke boken er i realiteten en utgivelse i to bind. Margtekstene som følger det sofistikerte utvalg av illustrasjoner, fotos og faksimiler, er samlet nærmest å anse som et bonusbind.

Nå er ikke dette den første avishistorien på høyt nivå, men med sin kombinasjon av avishistorie, politisk historie og intellektuell historie setter Rudeng en ny standard for avishistorikere. Martin Eide står med sin VG-historie, Blod, sverte og gledestårer (1995), i fremste rekke blant dem, men den dekker kun en avgrenset periode av avisens historie (1945–95).

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS