Sterkt om skam, katarsis og russisk gjenfødelse
Mikhail Sjisjkins essaysamling «Fred eller krig» er en påminnelse om at et annet Russland fortsatt er mulig.
KRIG: Et bombet boligområde i Ukrainas hovedstad Kyiv. «For Russland finnes det ingen annen vei enn en lang og smertefull gjenfødsel», skriver forfatteren Mikhail Sjisjkin i essaysamlingen «Fred eller krig»
VADIM GHIRDA
Den siste tiden har en rekke forfattere fortolket Russlands moderne historie, og lett etter forklaringer på katastrofen vi nå står oppi. Blant de nordiske bidragene er det verdt å trekke frem Martin Kraghs Det fallna imperiet, som var fjorårets bestselgende faktabok i Sverige
Russiske Mikhail Sjisjkin er ikke først og fremst kjent verken som regimekritiker eller historiker, men som romanforfatter. Til gjengjeld har han lenge vært en ledende dikterstemme i det Ivan Turgenjev kalte «det store, mektige, sannferdige og frie russiske språk».
En sann dikter beskriver verden slik den er, selv under trussel av å bli stemplet som landssviker. Det gjør vondt å være russer i dag, skriver Sjisjkin. I essaysamlingen Fred eller krig levner han Russland lite fremtidshåp, med mindre landet går under, for å deretter reise seg på nytt fra asken.