Ser Øst-Afrika gjennom kaleidoskopet

Nobelprisvinner Abdulrazak Gurnahs gjennombrudd «Paradis» er en rik roman som bør få mange lesere.

UTE PÅ NORSK: Årets nobelprisvinner i litteratur, tanzanianske Abdulrazak Gurnah, viser leseren hvordan kolonialiseringa ser ut fra et afrikansk ståsted. I romanen Paradis spiller det multikulturelle samfunnet på Afrikas østkyst en betydelig rolle.
Publisert Sist oppdatert

«Er nobelprisen i litteratur en provinsiell pris?». Det spurte forfatter Jan Kjærstad om i forkant av årets tildeling av Nobels litteraturpris. I et langt innlegg på Facebook drøfta han om prisen egentlig er et EM i litteratur, i og med at Asia til sammen bare har fem vinnere, mens forfattere fra Europa har vunnet 68 ganger. Bare lille Norden har Svenska Akademien gitt 15 vinnere.

«Tør vi påstå at vi europeere skriver så mye bedre og viktigere enn resten av verden?» spør Kjærstad retorisk og avslutter med å ønske seg en vinner fra Asia eller Afrika, fordi Nobelprisen i våre dager bør «vise det globale mangfoldet av fremragende forfattere.»

Kjærstad og mange med han fikk ønsket sitt oppfylt da Abdulrazak Gurnah i høst mottok prisen, som den femte afrikaneren. Mange hadde gjetta på kenyaneren Ngugi wa Thiong’o i forkant. Gurnah, derimot, var et mer ukjent navn og kom som en overraskelse på de fleste, meg inkludert.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS