Monstrøst om morskap fra Olga Ravn
«Arbeidet mitt» velter seg utover i et ubehersket, mørkt og sant oppgjør med barseltidas lykkejag.
Å BLI MOR: Danske Olga Ravn er aktuell på norsk med «Arbeidet mitt», om fødsel, barsel og morskap. Som Mary Shelleys «Frankenstein» er også Ravns bok et sammensatt lappeteppe som er både ærlig og sår. Og innsiktsfull, skriver Ulla Svalheim.
Laerke Posselt
Fordi jeg er trøtt, utsetter jeg å begynne på denne anmeldelsen. Jeg støvsuger i stedet; den typen arbeid som kan gjennomføres uten fungerende hjerne. Grunnen til at jeg er trøtt, er at jeg er mor. Sønnen sov usedvanlig dårlig i natt, ergo sov jeg usedvanlig dårlig i natt. Å skrive denne teksten er arbeidet mitt; det gir meg penger. Men å være våken om natta er også arbeidet mitt.
Når den danske kritikerroste forfatteren Olga Ravn skriver om å bli mor, har hun kalt boka for Mit arbejde. Boka, som nå foreligger på nynorsk i Inger Bråtveits fine oversettelse, skildrer nettopp alt arbeidet det er å være mor. Og ikke minst hvordan morsarbeidet skiller seg grunnleggende fra arbeidet en far gjør. For Ravn blei graviditeten, fødselen og sønnens første leveår ei oppvåkning fra det hun nå kaller en drøm om at hun var likestilt med mannen. For, som hun påpeker, er arbeidet ei mor og en far gjør den første tida, langt fra likt fordelt:
kvinnene sitt lønlause /arbeid // fødselen /graviditeten // du seier / du vil vera likestilt /med meg // men me er ikkje like // denne søte leiken du leikar / at me er eins