Kyndig, men også problematisk om bioetikk og kristen tro

Morten Magelssen vil at teologien skal legge premissene for når fosteret får moralsk verdi. Men argumentene hans overbeviser ikke.

mangelssen
BIOLOGI OG TEOLOGI: Morten Magelssen vil ikke bare mene, men også drøfte og vurdere hva kristen tro i bioetikken vil kunne innebære i praksis, skriver vår anmelder. Magelssen er førsteamanuensis ved Senter for medisinsk etikk ved UiO, og er professor II i bioetikk ved MF vitenskapelig høyskole.
Publisert Sist oppdatert

Morten Magelssens bok om Livet og døden er som undertittelen sier, en bok om kristne perspektiver på bioetikken. «Perspektiver» er et velvalgt ord. Magelssen vil ikke bare mene, han vil også drøfte og vurdere hva kristen tro i bioetikken vil kunne innebære i praksis. Dermed kommer boken til å handle like mye om kristendom og kristen tro som om bioetikk. Det gjør den både tankevekkende og utfordrende på flere plan.

I det innledende kapitlet redegjør Magelssen for bokens grunnlag og tenkemåte, mens hans i det avsluttende kapitlet gir en mer sammenfattende fremstilling av bokens kristne bioetikk og drøfter forholdet mellom etikk og jus. Innrammet av disse kapitlene skriver Magelssen om livshjelp og dødshjelp, prioriteringer i helsevesenet, reproduksjonsteknologi, teknologisk «oppgradering» av mennesket, fostermedisin, abort og til sist om profesjonsetikk og samvittighetsfrihet.

En rekke av de mest utfordrende spørsmålene krever inngående kjennskap til avanserte former for medisinsk teknologi og behandling. Magelssen er imidlertid en kyndig og pedagogisk veileder inn i medisinens krevende landskap. Boken er svært velskrevet og faktisk forbløffende lettlest, problemene tatt i betraktning. Den er også spekket med gode resonnementer og vurderinger som det ikke er vanskelig å ta til seg.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS