Kim Rysstad og Kork tar Draumkvedet på alvor
Kim Rysstad, Kringkastingsorkesteret og arrangør Jon Øivind Ness lar oss oppleve fortryllelsen i det vi ikke forstår.
DRAUMKVEDET: I stedet for å prøve å sprite opp Draukvedet med et akkompagnement som spiller på følelser, har Jon Øivind Ness laget et svært minimalistisk og konsekvent atonalt bakteppe som Kringkastingsorkesteret spiller bak Rysstads stemme.
NRK/Julia Naglestad
Jeg er så imponert over NRKs kulturarbeid, og her er enda et nydelig eksempel på deres kreativitet. 6. januar, altså trettende dag jul, slapp Kim Rysstad og Kringkastingsorkesteret sin versjon av Draumkvedet i et arrangement av Jon Øivind Ness, med Christian Eggen som dirigent. Utgangspunktet var en konsert i Store studio i 2016, da Nasjonalbiblioteket lanserte sitt tolvbinds verk viet norske middelalderballader. Rysstad sang noen vers fra Draumkvedet der, og siden ble Ness’ arrangement utvidet til å omfatte hele verket. Det er en versjon som viser kunstnerisk mot og vilje til å stå han av. I den drøye halvtimen verket varer, blir det ikke skjelt til penhet og godfølelse en eneste gang. Da tenker jeg på orkesterakkompagnementet. Rysstad selv er full av godfølelse. Som helhet gjør det inntrykk. Vi som ennå ikke har hatt hjerte til å kaste ut juletreet, får en betimelig oppfordring til å ta innover oss tilværelsens realiteter.
Apokalyptisk domsscene
Draumkvedet er et middelaldersk blikk inn i himmel og helvete. Det er norsk folkekunsts svar på Dantes guddommelige komedie. Ingen vet når det er «skrevet», hvis det er det rette ordet. Det har levd på folkemunne til det ble oppdaget og nedtegnet første gang på midten av 1800-tallet, i et begrenset område i øvre Telemark. De mange nedtegnelsene viser et vell av brokker og ulike vers, og flere forskjellige melodier, som rimelig er med et muntlig overlevert stoff. Hvis du vil synge Draumkvedet i dag, må du altså bestemme deg for en versjon, eller sette sammen din egen.
Bestill abonnement her
KJØP