Fedre og sønner i diktaturets tid
Individets rett til å tenke selv og protestere mot overmakten skildres tankevekkende i et drama bygd på faktiske hendelser fra DDR i 1956.
Lena omgitt av klassekameratene Erik, Theo, Paul og Kurt. At de stilltiende markerer dødsfallene blant demonstranter i Ungarn i 1956,
får skjebnesvangre følger for deres videre skolegang i DDR. Foto: Julia Terjung / Storytelling
julia terjung
Vi har fått rikelig medfilmer fra 2. verdenskrig og thrillere fra den kalde krigen på 1960-tallet. Men fortellinger om hva som skjedde i fasen etter 1945 og fram til Berlin-muren ble reist i 1961, er det færre av.
Her gir Ett minutts stillhet et interessant innblikk i tyskeres liv i den unge kommunist-staten DDR. Republikken ble etablert i 1949 i det som var sovjetisk okkupasjonssektor etter Hitler-Tysklands fall. De tre andre sektorene, styrt av de allierte maktene Storbritannia, USA og Frankrike, ble til Vest-Tyskland.
Filmen skildrer en hendelse som fant sted i en by som nå heter Eisenhüttenstadt. Den ligger ved elva Oder like ved grensen til Polen og ble i 1950 organisert etter sosialistiske prinsipper under navnet Stalinstadt.