Anmeldelse: Sparre Olsen gjorde Norge rikere
Endelig er det Sparre Olsens tur – komponisten som betydde så mye da vi skulle bygge opp den norske selvtilliten igjen etter krigen. Jeg hadde nær sagt, vi trenger ham mer enn noen gang.
PIANIST: Sparre Olsen var en ytterliggående tolker av naturens førsterett. Nå er den klartklingende pianomusikken hans spilt inn på plate av Øyvind Aase (bildet) – i London.
Marit Hommedal
Det var ikke «vi» som fant ut at Sparre Olsens krystallklare, folketoneinspirerte musikk skulle ut på plate, det var det London-baserte selskapet Toccata Classics, som nå har fått den sansende pianisten Øyvind Aase til å spille inn Sparre Olsens komplette pianomusikk. Ingen som spilte piano rundt midten av forrige århundre og framover styrte utenom Seks gamle bygdevisur fra Lom eller Norske folkevisur fra Gudbrandsdalen. Det var folkeeie – slik mye av det andre han skrev, også var det.
I festskriftet til komponistens 80-årsdag gir pianisten Kjell Bækkelund en situasjonsrapport fra én dag han tilfeldigvis sto i Musikk-Huset på Karl Johan da det første opplaget av Telemark–suiten, som var skrevet under okkupasjonen, ble lagt på disken: «Det var som om en ‘slager’ ble lansert, jeg mener – de første eksemplarene ble revet bort! Folk – store og små spilte Sparre Olsens Telemarksuite nær sagt over alt».
Hvem har ikke sunget
Bestill abonnement her
KJØP