Anmeldelse av «Mine venner»: Dyktig, men noe snevert om venninners besettende tosomhet

Som i en vri over myten om Narcissus speiler de to bestevenninnene seg i hverandre i Monica Isakstuens nye roman. Men hva får man ut av å speile seg i det uendelige?

Monica Isakstuen
UTFORSKER RELASJONER: Hvem er man overfor den andre? Dette er et grunnleggende spørsmål i «Mine venner», slik det også var det i Monica Isakstuens foregående romaner.
Publisert Sist oppdatert

Hva hadde litteratur vært uten barndom og ekteskap? Sofokles, Shakespeare, Flaubert, alle bruker de forhold mellom mor, far og barn som springbrett både for å utforske enkeltmenneskes psykologi og samfunnets strukturer.

Perfeksjonsjag

Monica Isakstuen er blant de norske samtidsforfatterne som de siste årene har utforsket kjernefamiliedynamikker, og da særlig morsrollen, i romanene Vær snill mot dyrene og Rase. I førstnevnte kjemper hovedpersonen Karen mot sjalusi i forbindelse med en barnefordelingssak, og med hvem hun er når hun ikke er mor. I Rase sliter en mor med å kontrollere sinnet sitt overfor barna og mannen hun elsker. Begge romanene er utpreget selvrefleksive, og hovedkarakterene analyserer og dissekerer enhver situasjon og relasjon i det uendelige. Selvhatet og perfeksjonsjaget florerer fritt: hvem er de i forhold til partneren, til barna, til seg selv, og hvorfor er det de gjør aldri godt nok?

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS