Nyheter

Velger medier som ikke utfordrer

Amerikanere leser langt færre aviser enn før, og de velger i stor grad medier som bekrefter eget politisk ståsted.

I 1950 oversteg antallet solgte aviser i USA tallet på husholdninger. I dag er avistallet, inklusive nettabonnement, så lavt at bare hver tredje amerikaner har tilgang til en avis. Tilsvarende har nær seks av ti nordmenn tilgang til en avis i husholdningen.

LES MER: Fattige har størst framtidstro

Ensidig mediebruk

– De kraftige endringene i amerikanernes mediebruk er i ferd med å bli et demokratisk problem, mener USA-ekspert Ole O. Moen.

I tillegg til at avislesningen går kraftig ned, har han registrert en endring der amerikanerne i langt mindre grad enn før skifter mellom ulike medier og kanaler.

– Velgere som sogner til høyresiden holder seg gjerne ensidig til den svært konservative fjernsynskanalen Fox News. I tillegg hører mange av dem på politisk ytterliggående radioverter som Rush Limbaugh og Glenn Beck. Dermed får de ikke motforestillinger til sitt etablerte syn på USA og verden, sier Moen.

LES MER: – Kristenkonservative har ennå stor innflytelse

Ulikt Norge

Førstelektor Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen peker på store forskjeller mellom norske og amerikanske medievaner:

– I Norge leser vi flere riksaviser, og vi får med oss de samme nyhetene og debattene på de dominerende nasjonale fjernsynskanalene NRK og TV 2. Amerikanerne ser mer på lokale fjernsynsstasjoner og på kanaler med de samme politiske synspunktene som de selv har.

Han legger til at det stort sett bare er eliten i USA som leser kvalitetsaviser som The New York Times og The Washington Post. Konsekvensen blir ifølge Mjelde at amerikanske velgere i mindre grad får bryne seg på andre virkelighetsoppfatninger enn sin egen:

– I USA går utviklingen fra broadcasting til narrowcasting: Fra å få det brede utsynet til å holde seg til TV- og radiokanaler som misjonerer for ens eget politiske synspunkt, som høyresidens Fox News og venstresidens MSNBC. Toneangivende medier preker dermed langt på vei bare til sin egen menighet, sier Mjelde.

LES MER: – Det kristne høyre står ikke sterkt blant ungdommen

To verdener

En ny medieundersøkelse fra Pew Research bekrefter den polariserte mediebruken:

– Liberale og konservative lever i to forskjellige verdener når det handler om å skaffe seg nyheter om politikk og samfunn. Det er liten overlapping i nyhetskildene de stoler på og holder seg til, heter det i rapporten.

Undersøkelsen tar spesielt for seg medievanene til de som plasserer seg klart på en av sidene på høyre-venstre-aksen i USA. Det gjelder en drøy femtedel av befolkningen, som gjennom sitt sterke ideologiske engasjement har en større innflytelse på politiske prosesser enn de som har mer moderate og blandete politiske oppfatninger.

FØLG OSS PÅ: Facebook og Twitter

Enøyde konservative

Spesielt utmerker klart konservative amerikanere seg med ensidige medievaner:

I mye sterkere grad enn andre grupper holder de grunnleggende konservative seg til en enkelt nyhetskilde. Hele 47 prosent oppgir Fox News som sin hovedkilde til informasjon om politikk og styresett. Også en av tre mer moderate konservative oppgir Fox som sin primære nyhetskilde.

De dypt konservative sier at de har mistro til 24 av de 36 mediene som omfattes av undersøkelsen. Derimot oppgir hele ni av ti at de har tillit til Fox News.

Både på sosiale medier og i valg av venner holder denne gruppen seg til politiske meningsfeller. To av tre dypt konservative oppgir at flesteparten av deres venner har samme syn som dem på myndigheter og politikk.

Åpnere venstreside

Også blant de klart liberale – det vil i amerikansk betydning si mer venstreorienterte som sogner til det demokratiske partiet – er det en tendens til å velge medier med samme politiske ståsted. I denne gruppen er det likevel en klart mer variert mediebruk:

Det mest brukte mediet for å skaffe seg informasjon om politiske forhold er CNN, men likevel oppgir bare 15 prosent at dette er viktigste kilde.

Denne gruppen sprer seg på andre aviser og medier som The New York Times, den ikke-kommersielle National Public Radio (NPR), MSNBC og The Guardian på nett.

De klart liberale har langt større tillit til et bredt spekter av medier enn de klart konservative. De oppgir at de har mer tillit enn mistillit til 28 av de 36 mediene som er med i undersøkelsen.

Mistilliten på venstre­siden er imidlertid massiv til to av de ­mediene som dominerer på høyre­siden: Rundt åtte av ti liberale har ikke tillit til Fox News eller den ultrakonservative­ ­radioverten Rush Limbaugh.

Dummere folk?

Ole O. Moen, USA-ekspert og pensjonert professor, mener at befolkningen i USA ikke bare blir mer politisk polarisert, men også mindre opplyst:

– Satt på spissen er den amerikanske befolkningen blitt dummere. Ikke i den forstand at de er mindre intelligente enn sine foreldre, men de er mer uvitende og dårligere informert om samfunnsforhold, sier Moen.

Han mener det ikke bare handler om mindre avislesning og ensidig TV-titting på konservative Fox News og «rabiate radioverter», men også om at nivået på faktakunnskapen har sunket i skoleverket.

– Dette bekreftes av kunnskapsundersøkelser. Foruroligende mange amerikanere har ikke peiling på hvor land som Ukraina eller Irak ligger. Paradoksalt nok er iveren etter amerikansk militærintervensjon i Ukraina størst blant dem som plasserer landet lengst vekk fra der det faktisk ligger, sier Moen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter