Nyheter

Spillet kan bli tap-tap

Ingen av partene har noe å vinne på at budsjettbråk trekker ut. 
Valgforsker tror drama må landes raskt.

– Partene har hatt lang til å tenke­ på plan A og B. Derfor burde forhandlingsspillet avklares fort, mener valgforsker Anders Todal­ Jenssen ved NTNU.

I går startet forhandlingene mellom Høyre/Frp og Venstre og KrF om flertall for regjeringens siste statsbudsjett i perioden. Stillingskrig om grønne avgifter­ gjør og et ultimatum fra statsministeren, skaper spenning fra første stund.

– Jeg har ikke annet på lur enn det min partileder og finans-
minister har sagt: Dette er en pakke som henger i hop. Folk kaller det et ultimatum, men glemmer bakgrunnen er hensyn til arbeidsplasser, sa Høyres forhandlingsleder Svein Flåtten på vei inn i forhandlingsrommet.

– Avklaring av denne saken kan selvfølgelig ikke vente for lenge. Som alle vet er det en viktig del av budsjettet og kommer sikkert på bordet riktig raskt, sa KrFs Hans Olav Syversen.

Da det første forhandlings-
møtet var ferdig like etter klokken 16, opplyste forhandlerne at de var enige om å sette ned en arbeidsgruppe for å løse opp i floker om grønne avgifter. Posisjonene­ er like harde – men de vil bruke tid på alternativer.

LES OGSÅ: Venstre-kurs mot frontkollisjon

Bråketid

De to siste budsjetthøstene har skapt budsjettbråk og scener som nyhetspublikum via fjernsyn opplever som kriseaktige­:

• Høsten 2014 var det første rene Høyre/Frp-budsjettet så fullt av skattekutt og omkamper på sentrumspartienes hjerte-
felt at forhandlingene­ ble svært krevende­.

• Etter fjorårets flyktningstrøm måtte det til et tilleggsbudsjett med store kutt. KrF og Venstre opplevde store reduksjoner i bistandsbudsjettet­ og partene styrte så vidt unna krise.

LES OGSÅ: KrF i klinsj med alle i alternativt budsjett

Skape misnøye

I år ble frontene harde alt før statsbudsjettet ble lagt frem. Det skyldtes et slags ultimatum fra statsminister Erna Solberg og Siv Jensen om at KrF/Venstre måtte godta deres egen grønne skattemodell. Presseoppbudet foran forhandlingsrommet i går ettermiddag var stort.

– Hvordan er faren for at langvarig budsjettbråk utløser stor misnøye blant velgere generelt?

– Det kommer an på hvor mye bråk det blir og hvor lenge det varer. Om uroen når et publikum langt utenfor de tradisjonelt politisk­ interesserte, og spetakkelet kan kobles til valgkampen neste år, kan alle partiene tape på dette, svarer Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

LES OGSÅ: Velger seg Erna – men spriker om Frp

Alle tapere

Dermed blir det en «tap-tap-situasjon» for alle. Todal Jenssen mener Høyre vil tape på om forestillingen om styringsdyktighet svekkes. Dette omdømmet inkluderer det å få til flertall for budsjetter, skape levedyktige kompromisser og bevare et godt forhold til støttepartiene.

– Regjeringen er opplagt mest villig til å strekke seg langt for KrF. Innretningen på budsjettet tyder mest på det. Venstres situasjon­ er vanskeligere. Deres trussel om budsjettstøtte har mindre troverdighet fordi partiet i større­ grad har bundet seg til selve regjeringsprosjektet­.

– I budsjettet fra regjeringen­ har Frp gått med på økning i bensin- og dieselavgift. Har partiet­ nå mer å gå på her?

– Frp har jo lovet bilistene at de skal få det bedre – ikke verre. Men i det øyeblikket regjeringsspørsmålet settes på spissen, tror jeg alle blir litt mo i knærne. En av de to må tape, mener Todal Jenssen.

Selv om regjeringen opprinnelig sukret budsjettet for KrF, har partiet selv skapt fronter:

Kravet om å øke kontantstøtten fra 6.000 til 9.000 kroner måneden, samt en rekke skatteøkninger­, gjør det vanskeligere for regjeringen å komme KrF i møte også.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter