Nyheter

Velger seg Erna – men spriker om Frp

KrF velger Erna foran Jonas. Men synet på Frp spriker og flere tunge fylkeslag har åpning for å la Frp fortsette i regjering.

Da Vårt Land i vinter kartla fylkestoppenes regjeringssyn, var overskriften «Morna Jensen»: Et flertall mente da at Frps opptreden hadde gjort det umulig eller klart vanskeligere for KrF å forlenge støtten til en regjering der Frp deltar.

Foran KrFs avgjørende landsstyremøte om regjering neste fredag, har Vårt Land snakket med samtlige fylkeslag. Det er bredt og solid nei til at KrF skal regjere sammen med Frp, slik det var åpning for i vedtaket fra 2013.

Men motstanden mot å la Høyre/Frp styre videre dersom valget fortsatt gir klart ikke-sosialistisk flertall i 2017, er ikke lenger så stor som den var.

– Vi vil ikke stenge dører, lyder det eksempelvis fra fylkeslag som Østfold, Rogaland, Hordaland.

Og de er flere som har døren på gløtt – samarbeid må være åpent. Dermed kan det gå mot krevende runder på landsstyremøtet om å godta løsninger med Frp eller å si bastant nei takk.

Hovedveien

Men gjennom fylkeslagenes egne runder er KrFs hovedretning i regjeringsspørsmålet landet:

• Erna Solberg – i spissen for en regjering av Høyre, KrF og Venstre – har suverent størst oppslutning som regjeringsalternativ innad i KrF.

• KrF gjør dermed ikke noe sidebytte som kan gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister.

• Men minst syv fylkeslag har tydelig åpning for å samarbeide til venstre, dersom Høyre/KrF/Venstre-modellen ikke lar seg gjennomføre. Den situasjonen kan oppstå ved at Frp unnlater å støtte en Sentrum/Høyre-regjering de ikke er en del av.

• Men landstyremøtet neste helg kan bli en thriller: Svært mange fylkesledere stiller nemlig uten noe vedtak «hjemmefra» i kofferten og kan lande syn under selve møtet.

• Vedtaket før forrige valg om å «bidra til at et ikke-sosialistisk flertall i valget skal føre til at landet får en ikke-sosialistisk regjering» kan ikke gjentas om partiet skal være samlet.

LES OGSÅ: «Jokeren KrF sitter fast i myra»

Frp-nei

Ett punkt samler nå hele KrF: Et massivt nei til å dele regjeringsbord med Siv Jensen og hennes kolleger. Forrige regjeringsvedtak i KrF utelukket ikke dette, det het at KrF «ser et regjeringssamarbeid med Frp som lite sannsynlig».

Selv om fylkeslederne rapporterer om økt lyst til å sitte i regjering, settes altså Erna Solberg på valg: De deler ikke makt med Frp.

Likevel er Frp en nøtt. For om velgerne stemmer frem et borgerlig flertall likevel, og Aps regjeringsgrunnlag for skrøpelig, trenger ikke Solberg-regjeringen gå av. Flere tunge fylkeslag vil ikke avvise videre samarbeid med en slik regjering:

Men ikke låse

– Et parti som er tre ganger større enn KrF må vi jo forholde oss til. Vi må ikke låse dører, uttaler Pål Kårbø i Hordaland KrF.

– Vi kan ikke sitte i en regjering sammen med Frp, men ønsker ikke lukke døren for dem heller, sier Brynjar Høidebraaten.

Det samme er budskapet fra Oddny Helen Turøy i KrFs største fylkeslag, Rogaland. Der var samtlige lokallag representert under avgjørelsen.

Kilder sentralt i KrFs apparat vedgår at det å samle fylkeslagene om hva slags bånd det skal være til Frp, blir noe av det mest krevende under landsstyremøtet.

LES OGSÅ: Hun valgte borgerlig – nå gir hun Hareide råd

Plan B

Hovedtrykket ligger likevel på ønsket om mer sentrumspolitikk. Enkelte lag – som Rogaland – har regjeringsønsker der også Sp inngår i Sentrum/Høyre-tenkningen. Dette laget setter faktisk Venstre i samme liberale bås som Frp.

Og nettopp når det handler om nye alternativer, ønsker selv tunge fylkeslag med mer konservativ grasrot at KrF skal ha en slags plan B: Åpning for å finne alternativer i sentrum eller til venstre dersom Sentrum/Høyre-samarbeid ikke lykkes.

Slik setter de altså en mulig Støre-regjering på vent. Rundt en tredel av lagene har formulert seg slik – i tillegg uttrykker fylkestopper uten håndfast vedtak samme holdning. Noen fylkeslag – som eksempelvis Akershus – har store mindretall som ønsker Sentrum/Ap.

«Snakke med andre»

– Hvis det viser seg at vi ikke får til noen løsning med KrF, Venstre og Høyre på ikke-sosialistisk side, må vi i så fall snakke med andre, sier fylkesleder Høidebraaten i Østfold KrF.

– De fleste ønsker nok at vi gjør et vedtak som gir handlingsrom, sier Trude Brosvik i Sogn og Fjordane.

– Vi er åpne begge veier, det ligger i å være et sentrumsparti, uttaler Knut Duesund, fylkestoppen i Telemark.

LES OGSÅ: KrFU setter Erna først

Regjeringslyst

I intervjurunden poengterer en rekke fylkesledere at de vil lytte nøye til hva KrF-leder Knut Arild Hareide selv ønsker. I et sommerintervju med Vårt Land sa Hareide at det var økt lyst på regjeringsmakt i partiet.

Men blant landsstyremedlemmene er regjeringslysten mer behersket. «Ikke for enhver pris», sier flere. Det er også sprik i KrF-rekkene om samarbeidsavtaler er noe verktøy for fremtiden.

Pressetekke

Landsstyremøtet neste fredag og lørdag kommer til å møte enorm oppmerksomhet fra pressen. Spekulasjoner om KrFs mulige oppbrudd og fristilling fra Solberg-regjeringen har vært føljetong i månedsvis.

Tre fylkesledere sier de helst vil vente med avgjørelsen til selve landsmøtet neste vår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter