Kirke

Mosul: Første jul uten kristne

Den islamske staten har tømt byen for kristne.

Mosul har inntil nylig huset et av verdens eldste kristne samfunn. Helt tilbake til det andre århundret fantes det kristne blant assyrerne. Men siden Den islamske staten (IS) tok kontroll over området i sommer, har byen blitt tømt for kristne. For første gang på lang tid ble det derfor ikke feiret jul i Mosul i år.

Pave Frans minnet i sin juletale om flyktningene i Irak og Syria, og allerede julekvelden snakket paven med kristne flyktninger i Irak på satellittelefon. Samtalen ble vist direkte på italiensk TV.

«Det er så mange tårer denne julen», uttalte paven.

LES OGSÅ: Metode: Halshogging

Væpnede vakter

I forkant av USA-invasjonen i 2003 skal det ha vært rundt 1,5 millioner kristne i Irak. Nå regner man med at tallet har sunket til under 500.000.

Også i Bagdad merkes dette. Den tradisjonelle julegudstjenesten i den kaldeisk-katolske kirken St. George samler vanligvis rundt 400 mennesker. I år var det kun 75 mennesker som passerte de bevæpnede vaktene på utsiden for å delta. Også i Jesu Hellige Hjerte kirke var stemningen preget av utviklingen nord i landet.

– Kristendommen er en fredsreligion og vi ber om at alle kan returnere til sine hjem, sa fader Thair Abdul Masih i sin julepreken, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sprengte kirke

Ifølge det assyriske nyhetsbyrået Aina ble alle de 45 kirkene i Mosul ødelagt eller overtatt av IS i sommer. Kristne i området fikk valget mellom å konvertere til islam, betale den religiøse skatten jizya eller blir drept.

Andre juledag ble en katolsk kirke sprengt i stykker i al-Arabi-distriktet, nord i Mosul. Også det som anses som graven etter Jona i Ninive, er ødelagt.

LES OGSÅ: Ikke rom til dem

Fastet

I forkant av julehøytiden oppfordret patriark Louis Raphael I Sako, overhodet til Den kaldeisk-katolske kirken, alle kristne i Irak til å faste fra 22. til 24. desember.

– Jeg ber dere om å ikke organisere noe jordisk feiring, som et tegn på solidaritet med deres fordrevne brødre og søstre, som går igjennom ubeskrivelige lidelser, sa Sako, ifølge den katolske nyhetstjenesten AsiaNews.it.

– Vi faster for frigjøringen av Mosul og landsbyene på Ninive-slettene, slik at fred og trygghet atter vil returnere til disse områdene, og at alle vil være i stand til å gå tilbake til sine hjem, jobber og skoler, sa Sako.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke