Fondsforvaltereren vil investere til Guds ære. Da er det noen selskaper som er utelukket

BIBELSKE INVESTERINGER: Evangelikale Robert Netzly investerer ikke i selskaper som driver med abort, alkohol, tobakk og det han kaller «LHBT-aktivisme». Han mener Bibelen sier at det er galt.

Reportasje

– «Gjør alt til Guds ære», det er fondets grunnleggende premiss, sier toppleder i Inspire Investing Robert Netzly til Vårt Land, via Zoom fra Silicon Valley i USA.

Inspire tilbyr fond og investeringsrådgivning basert på «Biblical Responsible investments» (BRI).

Tidvis høres han mer ut som en pastor enn en finansmann, med stadige referanser til bibelvers.

– Alt det som er godt, er av Gud, sier han på spørsmål om at hans investeringsprinsipper minner om andre kjente investorer, som Warren Buffet.

Illustrasjon til investeringssak

Men det er liten tvil om at han også føler seg hjemme i finansverden. Han styrer fond i milliardklassen. Fondene hans består av selskaper notert på børser, først og fremst på New York-børsen, men også andre steder i verden.

Men fondene skiller seg fra andre fond, siden de utelukker selskaper som er inne i abort, alkohol, pornografi, tobakk og selskaper som driver med det han kaller for «LHBT-aktivisme».

Årsak: Netzly mener det strider med bibelske verdier.

I videoen under snakker Netzly om hvordan Inspire påvirket store selskaper til å avslutte donasjoner til selskaper de er uenige med:

Hoppet av lukrativ karriere

Han forteller at han fikk en slags åpenbaring i sin gamle jobb, hos finanskjempen Wells Fargo.

Netzly satt og kikket på Planned Parenthood-klinikken over gaten, en klinikk som driver med mye forskjellig innenfor reproduktiv helse, inkludert abort.

– Det gikk opp for meg at hver gang en ung dame gikk inn på abortklinikken over gaten, så tjente jeg penger på den transaksjonen, sier han.

Netzly så for seg at han må stå til ansvar for investeringene, i møte med sin skaper.

– Jeg så for meg at den samtalen med Jesus ikke kom til å gå så bra, sier han.

Robert Netzly

Jeg så for meg at den samtalen med Jesus ikke kom til å gå så bra.

—   Robert Netzly, toppleder i Inspire Investing

Etikk blir viktigere

Det har vært en voldsom vekst i fond som påstår at de er etisk gode. De siste tre årene har det vært en dobling av investeringer i fond som er opptatt av miljø- bærekraft og ansvarlig selskapsstyring (ESG), ifølge fondsrangereren Morningstar.

Den svenske ESG-eksperten Sasja Beslik forteller at han ikke har sett noen stor vekst i fond som hevder å ta utgangspunkt i kristen etikk.

Men han mener at Pave Frans sin interesse i sosial rettferdighet og klimaforandringer nok er noe som kan påvirke katolikker.

I april lanseres et nytt katolsk investeringsfond, som skal basere seg på Den katolske kirkes sosiallære. Det forvaltes av CCLA Investment Management, et selskap som driver med fondsforvaltning for blant annet religiøse organisasjoner.

Mindre homofili og mer våpen

Netzly har holdt på med bibelske investeringer siden 2011.

Han beskriver bibelsk ansvarlige investeringer (BRI) som en del av bærekraftsfeltet. Samtidig skiller Inspire seg fra typiske ESG-fond, mener Netzly.

– ESG-perspektivet er progressivt og liberalt. Bibelsk konservative mennesker har noen andre kjerneprinsipper, som ikke ESG tar inn i seg, hevder han.

At de utelukker homovennlige selskaper, eller «LHBT-aktivisme» som Netzly kaller det, betyr å utelukke noen av de mest suksessfulle selskapene i verden – blant annet Google, Apple og Facebook.

Han har tidligere kritisert Apple for å støtte en liberal tankesmie og for å være «mot religionsfrihet», og Google-eide You Tube for å fjerne Inspires videoer fra video-delings plattformen.

Til Financial Times har Netzly sagt at en av hans ansatte dro til Starbucks sin generalforsamling for å påvirke selskapets LHBT-strategi.

Men Netzlys utsending fikk kontant beskjed av kaffeselskapets toppsjef, Howard Schultz, om å sette seg ned og selge aksjene sine i Starbucks.

Netzly kan plasseres godt til høyre i det kristelige landskapet, også i USA, og har blant annet bidratt på Trump-folkemøter. Han mener at det ikke er moralsk galt å investere i våpenprodusenter.

Illustrasjon til investeringssak

---

Robert Netzly

  • Født 1980 i California.
  • Lønn: 2 millioner kroner.
  • Karriere: 2009-2011: Wells Fargo Private Client Group. Grunnlegger og direktør i Christian Wealth Management og Inspire Investments.

Kilde: Financial Times.

---

– Våpen ikke onde i seg selv

– Det er flere pasifistiske «stier» du kan følge i Bibelen, blant annet i Bergprekenen, som kan brukes til å argumentere mot investeringer i våpenprodusenter. Hva er din bibelske begrunnelse for å investere i våpenindustrien?

– Vi mener at våpen ikke er onde i seg selv. Våpen brukes til rettferdige gjerninger, såvel som onde gjerninger, sier Netzly.

Han viser til Paulus’ brev til romerne kapittel 13, et bibelvers som ofte brukes som argument mot kristen pasifisme, hvor det blant annet står:

«For styresmakten bærer ikke sverd uten grunn, men er Guds tjener som skal fullbyrde hans straff over den som gjør det onde».

– Hvis vi forestiller oss en verden der de gode folka ikke har noen våpen, fordi våpen er onde, hvilken verden vil vi da leve i? Vil ting bli mer fredelig og rettferdig? Eller vil kanskje galskapen regjere, spør Netzly retorisk.

Men han legger til at de nå har utelukket våpenprodusenter fra Inspires fond.

– Det har vi gjort fordi noen kristne brødre og søstre fra andre trostradisjoner enn vår egen, har gitt uttrykk for at de ikke vil investere i våpenindustrien.

– Hva med oljeselskaper? Det kan argumenteres for at de bidrar til å ødelegge skaperverket?

– Vi mener at olje er en nødvendig og viktig råvare for å lage essensielle produkter. Bensin til folks biler, enn så lenge i hvert fall, plast til medisinsk utstyr og millioner av andre fordelaktige produkter, sier han og legger til at de rangerer oljeselskapenes bærekraft ut fra en rangering de selv har laget.

Illustrasjon til investeringssak

– Hva med forbrukslån, er det greit? Det kan vel argumenteres for at det er en ukristelig form for grådighet?

– Vi anser «rovlån» som problematisk, men ikke alle forbrukslån kan defineres som det. På samme måte som med oljeindustrien, så utelukker vi ikke et selskap automatisk selv om de driver med forbrukslån, men rangerer dem på vår etikk-rangering.

Han forteller at de fleste store banker kommer dårlig ut, og derfor utelukkes fra porteføljen.

I Norge finnes det ikke tilsvarende investeringsselskaper som har Bibelen som sin viktigste rettesnor, men det finnes en forvalter som er påvirket av kristne organisasjoners tankesett.

Inspirert av kirker

Oslo-baserte Carn Capital gjorde det for flere år siden. De styrer etter de 169 undermålene til FNs 17 bærekraftsmål.

Carn driver på en litt annen måte enn Inspire. De håndplukker et fåtall selskaper, rundt 20, til sin portefølje.

I tillegg til bærekraftsmålene er Carn inspirert av Den anglikanske kirke og Den katolske kirkes historikk for å investere etisk.

Også Lausannnebevegelsen, en internasjonal organisasjon for evangelikale kirker, har inspirert dem.

Lausannebevegelsen jobber med noe de kaller «Business as a Mission» (BAM), forretninger som misjon. Carn har latt seg inspirere av fire BAM-prinsipper, de såkalte fire P-ene: People, profit, planet and purpose.

– Vi var på en av Lousanne-bevegelsens konferanser. Alle selskaper vi investerer i må tilfredsstille disse P-ene, sier Christer Bjørndal, som er managing partner i fondet.

Christer Bjørndal, managing partner i Carn Capital. Fotografert ifb. sak om uetiske forbrukslån.

Kuttet ut forbrukslån

En bransje Carn tidlig valgte å kutte ut fra sine investeringer var forbrukslånsbankene. De har også kuttet ut olje- og våpenindustrien.

– For noen år siden fortalte vi investorer i Stavanger om at det var veien vi ville gå. Det var ikke så populært, forteller Christer Bjørndal.

Når de kuttet ut forbrukslån, ble de inspirert av det Den anglikanske kirke hadde skrevet om umoralen i den type lån, Det var noe av det som førte til at de utelukket bankene.

– Vi så tidlig at de bankene hadde en fantastisk forretningsmodell, med stort potensial til å tjene mye penger. Men vi mente at de hadde en altfor hard forretningsmodell, sier Bjørndal.

Vil løfte «gode» selskaper

Andreas Bomann Larsen, som er partner og grunnlegger av CARN, forteller at utelukkelse av noen selskaper på et moralsk grunnlag, er en måte å sile ut selskaper som ikke er aktuelle for investeringer.

Deretter handler det om hvordan de kan fremme det gode, ved å satse på selskaper som bidrar med en positiv forbedring, for å nå de 169 undermålene i FNs bærekraftsmål.

Fv. Melanie Brooks, CHRISTER BJØRNDAL og ANDREAS BOMANN-LARSEN. Fotografert ifb. sak om uetiske forbrukslån.

Grønne trenger kapital

Melanie Brooks er leder for bærekraft i Carn, hun jobbet tidligere med bærekraft i NBIM (Oljefondet). Styring av kapital til bærekraftige selskaper er en nøkkel for å bedre klodens klimautsikter, mener hun.

– Finans i seg selv redder ikke klimaet. Men teknologien som skal løse klimaproblemene, trenger kapital. Derfor har finansbransjen en nøkkelrolle, mener hun.

MELANIE BROOKS, "head of sustainability" i Carn Capital. Fotografert ifb. sak om uetiske forbrukslån.

Trøst når markedet stuper

I mars i fjor kollapset aksjemarkedet fullstendig, da verdenssamfunnet stengte.

Det var det største fallet på USAs børser siden finanskrisen i 2008. Robert Netzly i Inspire sendte da et nyhetsbrev med trøstende ord til BRI-investorer.

«Investeringene dine faller kanskje i verdi – kanskje til og med mye i verdi i tider som disse. Men husk hvem Han er som tillater det å skje, som har kontroll både på oppturene og nedturene i markedet og din portefølje», skrev han. Den gang.

«Hva bør vår respons som kristne investorer være?», spør han i brevet.

Når investorer «infiseres» av panikk og frykt, er salme 46 god medisin, skriver han og siterer:

«Gud er vår tilflukt og vår styrke, en hjelp i nød og alltid nær. Derfor frykter vi ikke når jorden skaker, når fjellene vakler i havets dyp.».

– Å ha et ønske om å tjene penger er ikke nødvendigvis grådighet. Men å forelske seg i å tjene penger er grådighet.

—  Robert Netzly, toppleder i Inspire Investing

Grådighet og Bibelen

Men aksjemarkedet byr ikke bare på nedturer. Siden den gang har aksjemarkedet verden over steget voldsomt.

– Hvordan harmonerer kristen moral med et ønske om å tjene penger i aksjemarkedet, kan det i seg selv betegnes som grådighet?

– Å ha et ønske om å tjene penger er ikke nødvendigvis grådighet. Men å forelske seg i å tjene penger er grådighet.

Men å bli besatt av å tjene penger er ikke bra, mener han, mener han.

– Det er «bedre er lite med rettferdighet enn stor vinning med urett», sier han og referer til Ordspråkene 16:8.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje