Kirke

Nytt investeringsfond skal følge katolsk sosiallære

SOSIALT ANSVAR: Investeringsselskapet CCLA har fra før egne Church of England-fond, og oppretter nå et katolsk fond som forplikter seg på sosiallæren.

Administrerende direktør for det London-baserte investeringsselskapet CCLA, Peter Hugh Smith, sier at han tror fullt og helt på at selskaper og investeringer bare kan være så sunne som samfunnene de bygger på.

– Det katolske investeringsfondet vil forme utvalget av investeringer til den katolske sosiallæren, og reflekterer vår lange historie med å bidra til kollektiv handling for å styrke sosial rettferdighet, sier Smith til den katolske avisen The Tablet.

CCLA forvalter investeringer for frivillige organisasjoner, religiøse organisasjoner og offentlig sektor. Selskapet ble opprettet i 1958 og har 11,3 milliarder pund i porteføljen.

Bærekraftige fond i vinden

Alexander Golding er katolikk og teolog med god kjennskap til sosiallæren. Han synes et eget katolsk investeringsfond er en spennende idé.

– Blant investorer er bærekraftige fond åpenbart i vinden, enten det handler om grønne fond, etiske eller sosialt ansvarlige fond. De har også vist seg å få gode resultater. Samtidig ønsker både små og større sparere at investeringene skal ha en etisk profil, sier Golding.

Han synes fondet også høres ut som en god forretningsstrategi.

– Det er 1,2 milliarder katolikker i verden, der dette kan være et konkurransefortrinn.

Etisk rammeverk

Golding mener også at sosiallæren kan være et nyttig verktøy for å bygge opp bærekraftige investeringer. Han tror sosiallæren vil gi et godt etisk rammeverk for å måle selskapene på forhold som klima og miljø og ansattes arbeidsvilkår, og sikre at de får en lønn som kan dekke de grunnleggende behovene som familien har, og også utvikle seg spirituelt og følelsesmessig.

– Sosiallæren er kirkens sosialetiske retningslinjer med idealer for hvordan et samfunn skal driftes økonomisk og politisk, sier Golding.

Abort og eutanasi

I et intervju med the Tablet forteller CCLAs leder for etiske og ansvarlige investeringer, James Corah, at ideen startet da selskapet hadde sin faste etiske gjennomgang. Der kom det fram at katolikker generelt var fornøyde med CCLAs fond, men hadde visse bekymringer når det gjaldt temaer som abort, håndtering av embryoer, eutanasi og andre spørsmål som bryter med katolsk lære om at livet er hellig. Corah mener selskapet har klart å skape et fond som ivaretar disse hensynene.

Golding understreker at spørsmål om abort og eutanasi tilhører mer den katolske morallæren enn sosiallæren, men at det ikke er tette skott og at de to lærene henger sammen, og at det er naturlig at et fond som ønsker en katolsk profil avstår fra slike investeringer.

---

Katolsk sosiallære

  • Den delen av Den katolske kirkes lære som handler om sosiale, kulturelle, politiske og økonomiske temaer.
  • Skal hjelpe medlemmene av Den katolske kirke til se med et kristent perspektiv på beslutninger som daglig tas og berører menneskers liv.
  • Tar for seg områder som krig og fred, økonomisk rettferdighet, internasjonal utvikling, rasisme, miljø og menneskeverd.
  • Den katolske kirke har vært involvert i samfunnsspørsmål i mange hundreår, men selve sosiallæren som egen disiplin ble formelt innført i 1891 og pave Leo XIIIs rundskriv Rerum Novarum.

---

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke