Kirke

Kirken om reformleie prester: – Vi må lære oss til å leve med endring

SVARER PÅ KRITIKKEN: – Reformer og endringer er den nye normalen overalt i samfunnet, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

– Det er verdifullt å få fram kunnskap om lokalt kirkeliv og her særlig prestetjenesten. Det gjør oss bedre i stand til å foreslå nødvendige endringer slik at prestetjenesten kan fungere best mulig.

Slik svarer kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen på at en undersøkelse blant prester i Oslo viser at 40 prosent er usikre på om de ville valgt prestetjeneste igjen innenfor dagens arbeidsrammer.

Det er Barbro Schmedling, sokneprest i Lambertseter menighet i Oslo, som har kommet fram til dette, etter å ha spurt 65 prester i Oslo om hvordan de har opplevd prestehverdagen i kjølvannet av reformprosesser i Den norske kirke.

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen trekker fram at undersøkelsen peker på at prester tenker veldig ulikt om mye, og at dette viser at det kan være krevende å finne ordninger som alle liker.

– Den nye normalen

– Noe som frustrerer mange, særlig godt voksne prester, er innføring av arbeidstid. Det kom ikke på arbeidsgivers initiativ, men mange yngre er fornøyd med at det er noe som skaper rammer og forutsigbarhet i tjenesten, mens mange eldre opplever at de har mistet frihet og autonomi, sier Vad Nilsen.

– Reformer og endringer er den nye normalen overalt i samfunnet. Vi må lære oss til å leve med endring og sørge for at både informasjon og medbestemmelse fungerer godt i prosessene. Noen av reformene, slik som trosopplæringen, har tilført kirken flere hundre millioner kroner. Da blir det viktig å skille mellom reformen som åpenbart har vært et gode og de systemer for rapportering vi har. Gudstjenestereformen har vart lenge, men nærmer seg nå en ny fase med mindre nasjonalt styrte endringer.

– Hva tenker dere å gjøre for å motvirke den negative trenden i presters tidsbruk?

– Vi er enige med Schmedling i at oftere evalueringer er en god vei å gå. Vi gjennomfører større medarbeiderundersøkelser annethvert år. De gir god kunnskap om livet i lokalkirken og disse skal følges opp i hvert prosti og bispedømme. Vi leser ut av medarbeiderundersøkelser det samme som Schmedling peker på: Det er viktig å satse på kompetanseheving for ledere slik at ledelsen kan bidra mest mulig til å gi prester best mulig arbeidsvilkår. Vi setter nå i gang en evaluering av arbeidstid for prester og det tidsregistreringssystemer som er i bruk.

– Rom for forenkling

Kirkerådsdirektøren sier at denne evalueringen vil kunne forenkle prestenes arbeid.

– Rapporteringsbyrden på trosopplæring tas også ned. Mye av den rapportering som skjer på menighetsnivå, kunne vært automatisert og spart mye arbeid dersom kirken hadde hatt felles datasystemer som la til rette for automatisk datafangst. Derfor jobbes det mye med å få til bedre systemer for dette, sier Vad Nilsen, og peker på at en del av rapporteringskravene følger som krav til offentlig finansiering.

– Har kirken hatt manglende kontakt med grasrota når dere har satt i gang store reformprosesser?

– I både Kirkemøte og kirkeråd er det et stort antall prester som bidrar til å forme reformprosessene. Medbestemmelsen er godt utbygd fra lokalt til nasjonalt nivå, sier kirkerådsdirektøren, som avslutter med å oppfordre flere til å bruke mulighetene de har til å medvirke til kirkens utvikling gjennom hovedverneombud og tillitsvalgte.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke